SEÇİL SEMİZ ÖZCAN / NÖBETÇİ GAZETE
Türkiye’de elektrikli araç sarj istasyonlarının bir iş tesisat unsuru olarak değerlendirildiğini belirten Başkan Burak Özgen, bu istasyonların herhangi bir projelendirme ihtiyacına gerek görülmeden, kapalı otoparklarda kurulduğunu söyledi. Elektrikli araç yangınlarının zor yangınlar olduğunu ve kolay söndürülemediğine dikkat çeken Başkan Özgen, olası bir yangında elektrikli araçların asla su ile söndürülmemesi gerektiğini vurgulayarak, Makine Mühendisleri Odası’nın önerisine göre, bu tür yangınların kimsayallarla söndürülmesi gerektiğinin bilgisini verdi.
"TAMAMEN DENETİMSİZ VE KONTROLSÜZ DURUMDA!"
Elektrikli araç istasyonuyla ilgili bir çok ihmalin bulunduğunu dile getiren Burak Özgen, geçtiğimiz günlerde elektrikli araç yangının yaklaşık 100 tona yakın bir suyla söndürüldüğünü, bunun da çok ciddi bir su kaybına neden olduğunu ifade etti.
Başkan Özgen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her an bir komşumuz, evimizin altına denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde elektrikli şarj istasyonu kurabilir. Burada bir elektrik yangını meydana gelirse, bu durum büyük bir faciaya davetiye çıkarabilir. Hem satılan cihazların kontrol edilmesi, hem de ürünlerin projelendirilerek bir kabul aşamalarıyla devreye alınması gerekiyor. Çünkü elektrikli şarj istasyonları zaten standart bir konutun tükettiği enerjinin yaklaşık iki buçuk katı kadar da enerji tüketiyor. Bu konularda önemli hassasiyetlerin dikkate alınması gerekiyor. Özellikle kapalı otoparklarda elektrikli araçların bulunmasını doğru bulmuyorum. Kurulması gerekiyorsa da mutlaka özel önlemlerin alınarak, özel şekillerde kurulması gerekir."
Elektrikli araçlarda bir yangın söz konusu olduğunda, çevredeki arabalara da sıçrayabileceğine dikkat çeken Burak Özgen, bu tür araç yangınlarının söndürüldükten sonra da içindeki akülerin yanmaya devam ettiğinin bilgisini verdi. Yangın söndürmede farklı uygulamaların olduğunu aktaran Özgen, herhangi bir elektrikli araç yangınında arabanın özel önlemlerle alınıp, konteyner içinde otoparktan çıkarılması ve ayrı bir yerde söndürülmesi gerektiğini dile getirdi.
“YÜKSEK GERİLİM VE ZEHİRLİ GAZ RİSKİ VAR!”
Elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının sayısındaki artışların yakın gelecekte büyük sorunları da beraberinde getireceğini aktaran Özgen, bu istasyonların yetkili mühendislerce projelendirilmesi ve kurulumlarının da yine mühendisler gözetiminde yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Başkan Özgen, dikkat edilmesi gereken konuları şöyle dile getirdi:
“İstasyonlar çalıştığı süreç boyunca, yetkili mühendisler tarafından periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Elektrikli araç şarj istasyonları, yeterli havalandırma şartlarına sahip, direkt olarak güneş ışığı görmeyen açık alanlara kurulmalıdır.
Akü söndürme teknolojileri üzerinde gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Yangınlarda yüksek gerilim ve zehirli gaz riski bulunmaktadır. Bu sebeple söndürme ekipleri yüksek gerilim ve zehirli gazlara karşı gerekli koruyucu ekipmanlara sahip olmalıdır."
Son olarak batarya yangınının söndürülmüş olsa bile kaçağın devam edip etmediğini termal kamera ile uzun bir süre takip edilmesi gerektiğinin bilgisini veren Başkan Özgen, yangın sebebiyle çıkacak gazların zehirleyici ve patlayıcı özelliklerini bertaraf edecek gaz tahliye önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: