Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, dış ortam sıcaklıklarının vücut sıcaklıklarından yüksek olduğu durumlarda vücudun terleme yoluyla ısı dengesini sağlamaya çalıştığı, ancak aşırı sıcaklarda bu yöntemin yetersiz kaldığı belirtildi.
Yüksek nem oranı, hava akımını engelleyen dar giysiler ve bazı ilaçların terin buharlaşmasını önlediği ifade edilen açıklamada, bu durumun vücudun ısıyı kaybedememesine ve vücut sıcaklığının tehlikeli seviyelere çıkmasına neden olabileceği vurgulandı.
Açıklamada, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında açık alanda çalışanlar, 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü bireyler, bakım gerektiren kişiler, aşırı kilolu insanlar, hamileler, sürekli ilaç kullananlar (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) ve çeşitli kronik hastalıkları olan kişiler (psikiyatrik bozukluklar, depresyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları) bulunduğu belirtildi.
Kronik hastalığı olanların hava durumuna ilişkin resmi uyarıları takip etmeleri ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde açık havada bulunmaktan kaçınmaları önerildi.
Ayrıca, aşırı sıcak havalarda mevsim koşullarına uygun, hafif, rahat ve açık renkli giysiler tercih edilmesi, dışarı çıkarken geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılması, güneşten koruyan ekipmanların (şemsiye ve güneş gözlüğü gibi) kullanılması gerektiği ifade edildi.
Rahat ve hava alabilen ayakkabılar giymek, sıvı ve mineral kaybını dengelemek için bol su içmek, dengeli beslenmek ve kafeinli, alkollü, şekerli içeceklerden kaçınmak gerektiği belirtildi. Ayrıca, hasta yakınlarının özellikle 65 yaş üstü, yalnız yaşayan ve kronik hastalığı olan kişilerle düzenli olarak iletişim kurmaları ve sağlık durumlarını takip etmeleri istendi.
Böbrek hastalarının, terleme ve sıvı kaybı nedeniyle böbrekler üzerindeki yükü azaltmak için günlük su tüketimini doktorlarının belirlediği miktarlara göre ayarlamaları ve yüksek tuz içeren gıdalardan kaçınmaları önerildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: