LALE AKASOY / NÖBETÇİ GAZETE
5 bin 760 sağlık çalışanının katıldığı ankette sağlıkçılara mali ve özlük haklar, çalışma hayatı, şiddet, mobbing gibi konulardan oluşan 19 soru yöneltildi.
Kamu- Sen ve Türk Sağlık- Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Sözleşmeli yöneticilik gibi bir ucube sistemin sağlık çalışanlarını getirdiği hal ortadadır” diyerek, objektif bir sınavla liyakat sahibi insanların yönetici olarak atanmalarının elzem olduğunu söyledi.
Acil bir eylem planının hazırlanması gerektiğine dikkat çeken başkan Kahveci, “Tek kalem maaş, ücretlerin yükseltilmesi gibi taleplerimizin hayata geçirilmesi ekonomik sıkıntıların çözülmesi gerekiyor. Ve tüm ödemelerin emekliliğe yansıtılması ile emeklilikte sorunlara çare bulunması elzemdir. Sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi, şiddeti en aza indirmek adına şart. Yönetmelik değişiklikleri gibi düzenlemeler çalışma hayatını ve çalışma hayatının aile yaşamına etkileri gibi konularda iyileştirmeler yapılmalı. Çalışanları mağdur eden düzenlemeler yeniden değerlendirilmelidir” ifadelere yer verdi.
100 BİN KİŞİYE DÜŞEN HEKİM SAYISI SADECE 239
Başkan Kahveci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün Türkiye’de 205 Bin 675 Hekim görev yapmaktadır. 126 Bin 648’i Sağlık Bakanlığı’nda görevlidir. 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen doktor sayısı 239'dur. Türkiye bu sayıyla OCED sonuncusudur. OECD ortalaması ise 377, AB’de ise 414'tür. Ebe Hemşire Sayımızda durum aynıdır. 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı 361'dir. Türkiye bu sayıyla OCED sonuncusudur. OECD ortalaması ise 988, AB’de ise 882'dir. Atama bekleyen gençlerin çağrısına kulak verilmelidir. Personel eksikliği giderilmeli yeni atamalarla sağlık ordumuz güçlendirilmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak yapılması gerekenlerin ne olduğunu net bir şekilde söylemekteyiz. Bunun için de mücadele vermekteyiz.”
İŞTE ANKET SONUÇLARI:
Türk Sağlık-Sen tarafından 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde sağlık camiasının sosyo-ekonomik durumlarını tespit etmek amacıyla internet üzeriden bir anket çalışması gerçekleştirildi.
Maaşlar Yetersiz, Yan Ödemeler Çok Düşük
5 bin 760 sağlık çalışanının katlıdığı ankete göre çalışanların %80.9’u maaşının yeterli olduğunu düşünmüyor.
%69’u maaş dışı ödemeleri (taban, teşvik, nöbet v.b) çok düşük buluyor.
%93’ü ise giyim ve alie yardımı gibi sosyal ödemelerin çok düşük kaldığını belirtiyor
Sadece %1’i Ekonomik Durumum İyi Diyor.
Ankette sağlık çalışanlarının kendi ekonomik durumlarının da değerlendirmeleri istendi. Sonuçlara göre sağlık çalışanlarının sadece %1.4’ü ekonomik durumlarını iyi olarak nitelendiriyor. %48.6’sını ekonomik durumu kötü, %50’sinin ise orta düzeyde olarak görüyor.
Sağlık çalışanlarının % 31.4’ü kredi kartının sadece asgari tutarını ödeyebiliyor, cebimde kalan miktar kadar ödeme yapabildiğini söyleyenlerin oranı ise %9,6. Çalışanların %16.3’ü ise kredi kartı borcunu ödeyemediklerini ifade ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: