TARIMSAL KİT’LER ÖZELLEŞTİRİLDİ
Tarımsal girdilerin üretim ve dağıtımını yapan KİT’lerin özelleştirilmesiyle piyasa özel şirketlerin kontrolüne girmesiyle kamunun fiyat düzenleyici rolü bitirilmiştir diyen Sarıbal, “Girdi fiyatlarını tekelci şirketler ve döviz kurundaki değişmeler belirlemekte, dolayısıyla üretim maliyetleri sürekli olarak yükselmektedir. Hububat ve bazı baklagiller dışındaki ürünlerde alım fiyatlarının belirlenmesi şirketlere bırakılmıştır. Özellikle fındık ve tütün piyasalarında hakim olan yabancı şirketler ürün fiyatlarını maliyetlerin altında veya başa baş açıklamaktadır” ifadelerini kullandı.
TARIM DESTEKLENMİYOR
Orhan Sarıbal, “Tarımsal desteklerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 1 ile sınırlandırılmış ancak binde 3’lere kadar geriletilmiştir. Verilen destek miktarı Tarım Kanunu’nda belirtilen asgari oranın çok altındadır.
Çiftçinin tarlaya tohumu ekmesinden önce açıklanması gereken destekler, hasattan sonra açıklanmakta ve gecikmeli olarak ödenmektedir. Örneğin 2023 yılında üretilen tarım ürünlerine verilecek destekler çoğu üründe hasat bittikten sonra 15 Eylül 2023 tarihinde açıklanmıştır.
Tarıma yapılan nakit desteğin 10 katı rantiyeye faiz olarak ödendiği gerçeği gözlerden kaçırılmaktadır. Destekler giderek daha fazla başlık altında ödenerek, çiftçi daha fazla destekleniyor havası yaratılmaktadır. Desteklerin yetersiz kalması çiftçilerin banka borçlarını da artırmaktadır. Çiftçilerin kullandığı banka kredileri 2022 yılı Temmuz ayında 231 milyar lira iken bu yılın Temmuz ayında yüzde 108 oranında artarak 482 milyar liraya yükselmiştir” şeklinde konuştu.
TARIM ALANLARI VE MERALAR AMACI DIŞINA ÇIKARILIYOR
Sarıbal son olarak şunları söyledi:
"AK Parti, 21 yıllık iktidarında 600 bin çiftçinin ve 27 milyon dekar tarım toprağının üretim dışı kalmasını başarmıştır! Zaten ot verimi düşük olan mera alanları, rant amaçlı kullanıma açılmaları nedeniyle iyice yetersiz hale gelmektedir. Uygulanan hayvancılık politikasının endüstriyel yeme dayalı olup, yem hammaddesinde ithalata bağımlılık oranı yüzde 50’yi aşmıştır. Döviz kurundaki artışlarla birlikte yem fiyatları tırmanmakta ve hayvancılığa darbe vurmaktadır."
Yorumlar
Kalan Karakter: