Sibel Öztopçu / Nöbetçi Gazete
Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Adayı Sedat Yalçın'ın her pazartesi düzenlediği basın toplantısının bu haftaki konusu 'Sürdürülebilir Çevre ve Enerji'. Yalçın, "Bursa Türkiye'nin çok ciddi bir sanayi kentidir. Bu kimliğimiz diğer şehirlerin önüne geçti. Önceden kültür, turizm kentiydik ama artık başka bir özelliğimiz var. Sanayicilik bir sanattır. Kentler sanayileşme nedeniyle nüfus almaya başladığında sorunlar baş gösterir. Ne kentleşme düzgün oluyor, ne sular aynı kalıyor her şey bozulmaya mahkum ediliyor. Biz de bugün ki toplantımızda bu sorunları ve çözümlerini ele alacağız" diyerek sözlerine başladı.
"MUDANYA VE GEMLİK'TE CİDDİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR"
Yalçın küresel ısınmaya ve ortaya çıkardığı sorunlara dikkat çektiği konuşmasında, "Deniz seviyesi yükseliyor, eskisi gibi yağışlar olmuyor. Mudanya ve Gemlik'te de deniz seviyesine bağlı olarak ciddi sorunlar ortaya çıkacak. Bizim de bu sorunlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Kaynaklarımızı, ormanlarımızı muhafaza etmeli karbon kullanımını dengelememiz gerekiyor" dedi.
Yalçın konuşmasının devamında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Bursa için ne anlama geldiğine de şu ifadelerle değindi:
"Biyoçeşitliliğin korunmasını savunuyoruz. Tarladan sofraya kadar gıda tüketimini kontrol etmeyi savunuyoruz. Temiz enerji kullanımını önemsiyoruz. Sanayinin sürdürülebilir olmasına dikkat çekiyoruz. Kullanılan ham madde geri dönüşüme gidebilecek şekilde olmalı diyor çevreyi kirletmeden ve kirliliğin ortadan kaldırılmasını öneriyoruz. Bizim Bursa'da ihracatçılarımız mutabakata uyarlarsa sınırda vergi ödemeyecekler. Ancak uymazlarsa da ciddi bir vergi ödemesi yapmak zorunda kalacaklar."
"ÇEVRE KORUMA ÖNLEMLERİ"
Hava kirliliği, su kirliliği gibi çevre sorunlarının ormansızlaşma ve orman ürünleri sanayisinin yol açtığı kesimlerin artması ile ortaya çıktığını vurgulayan Başkan Adayı Yalçın, yeşil alanların en az yüzde 30-40 olması gerektiğini ve biyoçeşitliliğin teşviki ile sorunların çözülebileceğini belirtti.
Yalçın, seçilmesi halinde uygulamak istediği çevre projelerini ise şöyle sıraladı:
1.Kestel, İnegöl ve Nilüfer odaklı çevre koruma stratejisi başlatılmalı. Biz bu konuda üç ilçemizi de yakından takip edeceğiz.
2.Yeşil büyüme odaklı üretim teknolojilerinde kullanımı artıracağız. Bunu tüm dünya yapıyor biz de Bursa'da yapacağız.
3.Sanayicilerimizi büyük bir uzlaşıya davet edeceğiz. Çevre konusunu hep birlikte konuşacağız.
4.Arıtma tesisleri ve filtre kullanımında yeni yaklaşımlar ele alacağız. Tesislerde ücretsiz yenilenebilir enerji desteği vereceğiz.
"NİLÜFER ÇAYI'NI DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"
İstanbul Kadıköy'de yapılan Kurbağalıdere örneğini vererek konuşmasına devam eden Yalçın, "Nilüfer Çayı Bursamızın en büyük çevre sorunlarından biri, bu sorunun çözümü için de fabrika atık sularının 3m çapında 70 km'lik tünel alanında toplanması, rekreasyon alanları gibi adımlarla işbirliği içerisinde çözeceğiz" diye konuştu.
"Sahadaki plastik atıklarını kullanamadığımız için bizim üreticiler Avrupa'nın çöpünü getiriyorlar. Ama biz kendi plastik atıklarımızı toplayıp geri dönüştürürsek büyük bir sorunun önüne geçmiş olacağız" diyen Yalçın, "Bursa'da yeni bir Enerji A.Ş. kuracağız ve enerji konusunda öncü olacağız" ifadelerini kullanarak konuşmasını noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: