Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Nevi Çeşni’de gerçekleştirilen toplantının ana gündemi, Bursa'nın deprem riskinin büyüklüğü ve bu riski azaltmak için hayata geçirilebilecek kentsel dönüşüm projeleriydi.
Geçmiş yıllara ait Bursa görüntülerini paylaşan Serkan Işık, eskiden şehrin ağaçlık alanlarının fazla, binaların ise az olduğunu vurguladı. Öte yandan 53 kişilik bir ekip ile sahada çalışarak Bursa’nın risk analizini çıkardıklarını aktardı.
“BURSA’NIN SIVILAŞMA ORANI YÜZDE 70”
Risk analizini Cumhurbaşkanlığı'na ilettiklerini de söyleyen Işık, “Tahmin ettiklerimizin çok çok üstünde sayılar ve verilerle karşılaştık. Bursa'nın eski yapılara sahip olduğunu biliyorduk ama bu kadarını düşünmemiştik. Bütün yeşillikler binalara dönüşmüş. Bursa'nın sıvılaşma oranı yüzde 70'tir” dedi.
“BİLE BİLE LADES DİYORUZ”
Serkan Işık, Bursa'nın aktif fay hatları üzerinde yer aldığını belirterek, “Bursa tamamen fay hatları üzerine kurulmuş. İznik fay hattı 7,2 ile Gemlik fayı ise 6,9 ile kırılırsa sadece İstanbul’u değil tüm Marmara’yı etkiler. Biz riski görüyoruz ama bile bile ladese devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Işık Bursa’nın yapı kayıt belge verilerini de gazetecilerle paylaştı. Serkan Işık, "31 Aralık 2017 itibarıyla tüm Türkiye’de yapı kayıt belgesi yaygınlaştırıldı. Devlet bu belgeyi çıkartıyor ancak inceleme kurumlara bırakılıyor. Bursa’da 2017 yılından itibaren denetim altına alınan alan 120.769.000 metrekare olup, bunun 74 milyonu konut alanıdır. Toplam yeni tesis alanı ise 3.900.000 metrekaredir” dedi.
“BURSA’DA 1 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA”
Işık, Bursa’da 1 milyon kişinin risk altında olduğunu dile getirerek, kentsel dönüşümün doğru planlanması gerektiğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Altıparmak-Çarşamba bölgesiyle ilgili 8 aydır çalışıyoruz ve bu konuda bir projemiz var. Bu bölge Bursa trafiğinin neredeyse yüzde 40’ını etkiliyor. Bitişik nizam kentsel dönüşüm ile kendi içinde çözülmüş otopark, 25 metre geniş caddeler, kendi içinde çözülmemiş yeşil alan ve sosyal donatı alanları olacak. Zafer ve Gülbahçe mahalleleri, çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu bölgelerden. Kentsel dönüşümle bu alanları zemin artı 6 kat ve donatı alanları ile daha sağlıklı bir görünüme kavuşturabiliriz.''
“3 AYDIR KENTSEL DÖNÜŞÜME DAİR BİR ŞEY YAPILMIYOR”
Belediye başkanlarının seçim döneminde vaat ettikleri kentsel dönüşüm projelerini seçim sonrası gerçekleştirmediklerini aktaran Işık, 'Bursa’da herkes ağustos böceği gibi saz çalıyor. Siyaset arenasında biz hazırdık ve anlattıklarımız hayal değildi. Birinci önceliğimiz olan kentsel dönüşüm arka plana atıldı ve bu 3 ay içinde hiçbir şey yapılmadı' ifadelerine yer verdi.
“DEPREM BİZİ BEKLİYOR”
Deprem tehlikesine karşı herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Serkan Işık, “Dernek olarak biz sokaklara çıktığımız zaman vatandaşlara bir borcumuz var. Depremi anlatma misyonumuz var. Herkes bir anca elini taşın altına koysun. Deprem bizi bekliyor” şeklinde konuştu.
“RİSK TESPİT UYGULAMASI” GÜN SAYIYOR
Işık, dernek olarak geliştirdikleri “Risk Tespit Uygulaması” hakkında da bilgi verdi. Bu uygulamanın yüzde 87,64 oranında doğru sonuç verdiğini belirten Işık, “Uygulamamız bitti ve şu anda test aşaması devam ediyor. Vatandaşlar ‘Benim binam çürük mü yoksa değil mi’ diye bu uygulama sayesinde bilgi sahibi olacaklar. Eylül ayı gibi kullanıma açacağız” diyerek konuşmasını noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: