Nezaket Çetin/ Nöbetçi Gazete
İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleşen basın açıklamasına SES Bursa Şube Eş Başkanı Alican Özden, SES Genel Sekreteri Ferit Ceylan, Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş ve DİSK, KESK, TMMOB, TTM üyeleri katıldı.
Ses Genel Sekreteri Ferit Ceylan yaptığı konuşmada "Sağlıkta özelleştirme ölüm getirir keşke bu söylediklerimde yanılmış olsaydık. Şimdi çocuklarımızın canına kıymaya başladılar. Şu an Türkiyede devlet hastanelerinden daha çok özel hastaneler mevcut. Bu yaşananlardan hiçbir devlet yetkilisi sorumlu bulunmadı. Sadece birkaç tane sağlık çalışanı hedef gösterildi.
Bugün sağlıkta şiddetin kol gezdiği hastanelerde bu yaşananlardan dolayı hiçbir sağlık çalışanının şiddete maruz kalmasını istemiyoruz. Bu yola yaşamak ve yaşatmak için çıktık" dedi.
SES Eş Başkanı Alican Özden, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın (SDP) toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve programın uygulamaları sonucu ortaya çıkan sorunları eleştirdi. Özden, 3 Kasım 2002'de hız verilen programın, halkın sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığını ve sistemin zayıflamasına neden olduğunu belirtti.
"SERMAYE GRUPLARINA HİZMET EDİYOR"
SDP, sözleşmeli çalışma, performansa dayalı ücretlendirme, genel sağlık sigortası ve aile hekimliği gibi uygulamaları içeriyordu. Özden, bu politikaların sağlık hizmetlerinin toplumsal bir ihtiyaç olarak ele alınmadığını, aksine sermaye gruplarının çıkarlarına hizmet ettiğini vurguladı. Özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edildiğini ve sağlık yatırımlarının bu alanda yoğunlaşması gerektiğini belirtti.
Özden, sağlık sisteminin parçalı bir yapıda yönetildiğini, çeşitli kurumların bir araya getirilmesi gerektiğini fakat bu süreçte halkın ve sağlık emekçilerinin görüşlerinin alınmadığını ifade etti. Ayrıca, özel sağlık sektörünün teşvik edilmesinin, kamusal sağlık hizmetlerine zarar verdiğini savundu.
"ULAŞILABİLİR SAĞLIK KURUMLARI OLMALI"
Özden, sağlık hizmetlerinin demokratikleşmesi, kamu sağlık kurumlarına yatırım yapılması, toplum merkezli koruyucu sağlık hizmetlerinin önceliklendirilmesi ve sağlık emekçilerinin güvenceli bir çalışma ortamına kavuşması gerektiğini belirtti. Ayrıca, devasa şehir hastanelerinin yerine, toplumda ulaşılabilir sağlık kurumlarının oluşturulmasını talep etti.
Özden, mevcut sağlık sisteminin toplum sağlığına yarar sağlamadığını, yaşanan sorunların çözülmesi için kamu sağlığının öncelikli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık İş Sendika Üyesi Alper Küçük de "Sağlıkta özelleştirmenin sonucu olan ve sağlıkta ve toplumda infihale yol açan bu durumlara karşı sağlık ulaşılabilir ve ücretsiz olmalıdır. Yendi doğan Bebek üniteleri taşerona dönüştürelemez sadece adı geçenler değil, bu düzene izim veren herkes hesap vermediler. Herkesin eşit sağlıklı güvenilir bir hizmet alabilmesi için daha ulaşabilir bir hale getirilmelidir" şeklinde konuştu.
Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş ise konuşmasında "Daha geçen sene sene şehir hastanelerinde ki milyarlık araçların satılması, sağlık görüntülemelerinde kopyala yapıştır yapamak çete kurmak değilde nedir ?Hastanelerde denetleme yapmayanlar denetlemeye yapamaya giderken haber veremek de çeteleşme değil midir? Bursa Tabip Odası olarak Denetimlerde bizde bulunmak istiyoruz" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, İl Sağlık Müdürlüğü önünde sağlıkta dönüşüm politikalarına tepki gösterdi#bursa @sesbursasubesi #sağlık #hastane #haber pic.twitter.com/w6Y7ONRE54
— Nöbetçi Gazete (@NobetciGazete) October 24, 2024
Yorumlar
Kalan Karakter: