Derya Uysal / Nöbetçi Gazete
Açılış konuşmasını TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi 3. Dönem kurulu başkanı Fulya Akfidan Sevim yaptı. Sevim:"Temiz hava, temiz su hepimizin hakkı. Birey olarak eyleme geçip yol almalıyız. Bugün düzenlediğimiz panelin hepimize bu konuda faydalı olacağının düşüncesi içerisindeyiz" dedi.
Dağlarin iklim değişikliğine açık en hassas noktalari olduğunu vurgulayan Zencirkıran, "Dağlar içme suyunun %60-80 ini saglar. Dünyanın birçok büyükşehri Newyork, Nairobi, Tokyo ve Rio De Jenerio dahil olmak üzere içme suyu açısından dağlara bağlıdır. Bursa'da dahil. Dağ ekosistemleri bozulduğu zaman dağ buzulları eriyecek" ifadelerine kullandı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-edebiyat fakültesi biyoloji bölümü botanik anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rukiye Daşkın, "iklim değişikliği diye birşey var. Tersine çevirmemiz ve iklim değişikliklerini kendimize çevirmemiz lazım. Daha vahim durumlar ortaya cıkmadan. Uludağ en çok kış sporları yapıldığı noktalardan biri. Endemik bitkilerinin de en çok bulunduğu yer Uludağ. Uludağ in bitki çeşitliliğini tehdit eden faktörler; otel, kaynak pisti, telesiyej yapımı ve dağın diğer kesimlerinde aşırı yapılaşma, insan aktiviteleri, kontrolsüz aşırı otlatma etkiliyor. Alınması gereken en önemli önlemler arasında ulusal milli parklardan biri olmasına rağmen bu şekilde yönetilmediği, dikkat edilmediği gözler önünde. Canlılar birbirleriyle bağlantılı yaşarlar. İnsan ekosistemlerinden sadece biri. Bir bütün olarak oradaki bitkilerin korunmasi gerekmektedir. Hepimiz Uludağ'ın sorunlarını biliyoruz. Bilip yapmamak insanların vicdani ile ilgili" diyerek konuşmasına son verdi.
Bursa teknik üniversitesi orman fakültesi orman mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu, "Uludağ için en önemli türümuz ayı. İnsanla çatışması yönünden de en önemli hayvanlardan biri. Öncelikle hepsi insandan kaçar ama siz onun alanına girdiginizde saldırgınlaşır. Ayılar da bizim gibi hem etçil hem otçuldur. Ama Türkiye şartlarında ağırlıklı olarak otla beslenirler. Kar bölgemiz çok olmadığı için buradaki ayılar kış uykusuna yatmıyorlar. Ayılar 2-3 yavru yaparlar ve renklidir. Kahverengi ve siyah ağırlıklı olur renkleri. Şu an Uludağ yolundaki başı boş köpekler doğa için en büyük zararlar. Kışı çoğu zor geçirir ama kalanlar Uludağ girişinde insanlara bile zarar verebiliyorlar. Yaban domuzu ve geyigin ayak izleri birbirine benzer. Yaban hayvanlarımızın Türkiye'de sayısı her geçen gün artıyor. Avcılık azaldığı için, köylerde yaşayan çok kişi kalmadığı için sayılarda artış oluyor. Su samuru Bursa'da göllerde mudanya'da denk geliyor." ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: