Seçil Semiz Özcan/ Nöbetçi Gazete
Temmuz'un 15 ile Ağustos'un başına kadar yazın en sıcak günlerinin yaşandığını ifade eden Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Feryal Biçkiçi, yaklaşık bir haftadır Türkiye'nin batısı ve Balkanların büyük bir kısmının, Afrika'dan gelen sıcak havaların etkisi altında olduğunu söyledi.
“TÜRKİYE’DE AFET KAPSAMINDA DEĞİL!”
Termometrelerde ölçülen sıcaklıkların çok daha üzerinde bir sıcaklık hissedildiğini dile getiren Feryal Biçkici, yerleşim alanı ile hemen yanı başındaki yeşillik alanda ölçülen sıcaklıkların mevsimsel değişikler gösterse de, 5-10 derecenin üzerine kadar çıkabildiğini ifade etti.
Bu konuyu örneklerle anlatan Feryal Biçkici açıklamalarına şöyle devam etti:
“Hava sıcaklığı Bursa-Nilüfer’de 33 derece ve nem oranı %55 olsun. Bu tarz hava sıcaklıklarında aynı zaman diliminde asfalt sıcaklığı 58 derece ve beton sıcaklığı 54 dereceye kadar çıkabiliyor.
Cam binaların gelen ışığı yansıtması sonucu civarında sıcaklığı 3 dereceye kadar artırdığını ve beton ve asfalt kaynaklı sıcaklık farkını da hesaba kattığımızda 33 derecelik hava sıcaklığı nem ve ısı adasıyla birlikte Nilüfer’deki bir vatandaşımız sıcaklığı ortalama 42-45 derece aralığında hissetmektedir.
Hemen yanı başında kent ormanlarında sıcaklık 30 derece ve nem oranı %55 ise, hissedilen sıcaklık ise 32 derece’dir.”
Günlük maksimum sıcaklığın, ardı ardına 5 gün boyunca uzun yıllar ortalama maksimum sıcaklığın 5°C üzerinde gerçekleşmesi, sıcak hava dalgası olarak adlandırıldığını dile getiren Biçkici, meteorolojik bir afet olan sıcak hava dalgasının gelişmiş ülkelerde afet sıralamalarında yer alırken, Türkiye’de ise afet kapsamında yer almadığını söyledi.
“ŞEHİRDEKİ YAPILAŞMALAR ETKİYİ ARTIRIYOR!”
Şehirdeki yapılaşmaların ısı adası etkisini artırdığına da dikkat çeken Biçkici, özellikle geceleri ısı adasının çok daha net fark edildiğini dile getirdi.
Feryal Biçkici, konuyla ilgili şunlar söyledi:
“Şehirlerin beton ve asfalt yüzeylerle kaplı olması, var olan yeşil alan dokusunun örtüsünün ve ağaçlandırmaların, toprak örtüsünün zayıf olması, havadaki asılı taneciklerin (partikül) fazla olması, özellikle hızla artan cam giydirme binaların yansıtma özelliği, asfalt ve beton yüzeylerin gün boyunca güneş enerjisini depolaması ve gece boyunca bu ısıyı atmosfere geri vermesi, bunun yanında meteorolojik faktörler göz önüne alınmadan planlanmış alanların yaygın olması nedenlerinden ötürü oluşan Isı Adası etkisinin artması nedeniyle daha yoğun olarak yaşanıyor."
“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI!”
Birçok ölüme sebebiyet veren sıcak hava dalgaları konusunda, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Feryal Biçkici, Türkiye’nin batı yakasındaki canlı yaşamını tehdit eden sıcak hava dalgası etkisinin, yarından itibaren azalacağını söyledi.
Bursa’da Cuma ve Cumartesi günü yağış beklendiğini dile getiren Biçkiçi, yaz yağışların tehlikeli olma ihtimaline karşı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: