Diz ağrısı şikayetlerinin hastaların ortopedi uzmanına en sık başvurma sebepleri arasında yer aldığını belirten Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Akif Çuhadar, "Diz eklemi; uyluk, kaval kemikleri ile diz kapağı kemiğinin oluşturduğu vücudun en geniş yüzeyli eklemidir. Diz ekleminde iç ve dış tarafta iki adet menisküs adı verilen kıkırdak yapılar vardır. Bu yapılar eklem yüzeyinin birbirine uyumunu destekler ve kemik yüzeylerin aşınmasına engel olur. Diz içinde, dizin öne ve arkaya kaymasını engelleyen ön ve arka çapraz bağlar bulunur. Dizde en sık rastlanan şikayetlerin başlıcası menisküsler ile ilgili problemlerdir. Dizdeki ani burkulmalar, dönmeler esnasında dizdeki menisküslerde yırtıklar oluşabilir. Menisküs yırtığı hastada; dizde ağrı, takılma, merdiven inerken ağrı, çömelip kalkmada ağrı, bazen eklemde kilitlenme gibi şikayetler yapar." dedi.
Menisküs yırtığı teşhisi ortopedi uzmanı muayenesi ve sonrasında çekilen MR filmi ile konduğunun altını çizen Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Akif Çuhadar, "Menisküs yırtıklarının tedavisi, günümüzde kapalı ameliyat adı da verilen artroskopi ile yapılmaktadır. Artroskopi ameliyatı, genel veya spinal anestezi sonrası yapılabilir. Diz eklemine kurşun kalem çapında optik sistemle bağlantılı bir borucukla girilir. Dizin içinin görüntüsü ekrana yansır. Bu şekilde diz içindeki menisküs, bağ ve diğer yapıların görsel muayenesi yapılır. Daha sonra yine aynı büyüklükte ikinci bir delik açılıp bu delikten içeriye sokulan özel aletler vasıtasıyla yırtık menisküs parçasına ekranda görerek müdahale edilir. Menisküs yırtıklarının çoğunda kısmi olarak yırtık bölümü çıkarılır. Kalan menisküs bölümü diz fonksiyonlarının devamı için genellikle yeterli bir destek sağlar. Menisküsün iyileşme potansiyeli olan bazı yırtıklarında ise yine artroskopik olarak menisküs dikilebilir." diye konuştu.
Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Akif Çuhadar, "Özellikle sporcularda sık görülen diz içinde yaralanmalardan biri de ön çapraz bağ yırtıklarıdır. Genellikle dizde şiddetli bir dönme ve sonrasında oluşan ileri derecede şişlik oluşur. Daha sonra dizi kontrol edememe hissi, yürürken veya koşarken dizde boşalma gibi belirtiler verir. Ön çapraz bağ kopmalarında, hastanın muayene edilerek, dizde gevşekliğinin değerlendirilmesi en büyük öneme sahiptir. MR tetkiki ile ön çapraz bağ kopmasının kesin tanısı tam olarak tespit edilebilir. Ön çapraz bağ kopmalarının tedavisinde, hastanın yaşı uygun ve aktif olarak sporcu ise veya günlük işlerinde dizinde boşalmalar oluyorsa çapraz bağ tamiri ameliyatı yapılır. Ön çapraz bağ ameliyatlarında dizin önünden veya yan tarafından alınan tendonlar, kopmuş olan ön çapraz yerine artroskopik olarak özel vida sistemleri ile konur. Diz eklemindeki problemlerin sık karşımıza çıkanlarından biri de patella denilen diz kapağı kemiğinin kıkırdağının aşınması ile ilgili problemlerdir. Dizin ön tarafında ağrı, merdiven çıkarken ağrı, uzun süre oturmalardan sonra dizinin ön yüzünde ağrı başlaması ve dizini düzeltme isteği gibi şikayetlere yol açar."
Yorumlar
Kalan Karakter: