SEMA ÜSTÜNTAŞ / NÖBETÇİ GAZETE
Ticaret Bakanlığı, simit fiyatlarına da el attı.
Simit fiyatlarında değişiklik için hazırlanan tarife için ilgili heyetlerin değerlendirilmesinin ardından Ticaret Bakanlığı’nın görüşü sorulacak.
Bu düzenlemeyle beraber kişisel tercihlerle fiyat belirleme uygulamasına son verilmiş olacak.
Konuyla ilgili Bursalı esnaftan da yanıt gecikmedi.
“FAZLA ZAMMA KARŞIYIZ”
Bursalı esnaf Gürsel Kavan, Ticaret Bakanlığı’nın simit fiyatlarındaki yeni düzenlemesine dair Nöbetçi Gazete’ye konuştu. Kavan, yeni düzenlemenin güzel olduğunu söyleyerek, “Yeni fiyatlar belirlenirken esnafın maliyetlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Esnafın ödediği elektrik, doğal gaz, kira göz önünde bulundurulmazsa, esnaf ayakta duramaz. Zaten simide yapacağımız zamla bu ülke dönmez. Biz fazla zam yapılmasına karşıyız” dedi.
“SİMİDİN 15 LİRA OLMASINI BEKLİYORUZ”
Sözlerine devam eden Kavan, düzenlemeye herkesin eşit şekilde takip etmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Haftalık olarak una, yağa, elektriğe, her şeye zam geliyor. Bunların önleminin alınması lazım. En çok kontrol edilmesi gereken nokta da, susamın, unun, mayanın ve tuzun fiyatlarının sabitlenmesidir. Aksi takdirde yapılacak olan zammın devamlılığı söz konusu değildir. Fiyatların sabitlenmesi gerekiyor. Çünkü merdiven altı işletmeler ucuza satıp, piyasayı egale ediyor. Eğer herkes aynı fiyata satarsa hem tüketici daha fazla kaliteyle buluşmuş olur, hem de rekabet ortamı ortadan kalkmış olur. Şu an 110 gram simit 12,5 lira. Yeni düzenleme sonrası 15 lira olmasını tahmin ediyorum. Olması gereken değer de bu. Zamlarda en önemli şey satış fiyatı değil, üreticinin maliyetleri daha önemli. Doğru bir uygulama yapılırsa, fiyatlar vatandaşı olumsuz etkilemez" şeklinde konuştu.
Kavan son olarak şunları söyledi:
“Simitçiler Odası, yılbaşında simit fiyatlarına yeni bir düzenleme yapmıştı. O düzenlemeden sonra una ve susama 8 kez zam yedik. Biz bunu tezgahımıza yansıtamadık. Bu konudan mustaribiz. Yeni yapılacak düzenleme ile bu fiyatların rayına oturmasını bekliyoruz. Buradaki en büyük etken de susamın ve buğdayın ihraç edildiği ülkelerde savaşın olmasıdır. Vatandaşlarımıza ‘Simitle kalın’ demek istiyorum.”
“SİMİT 50 LİRA DA OLSA YERİM”
Simit fiyatlarında değişikliğe gidilmesi hakkında konuşan bir vatandaş ise, “Simit fiyatları beni çok etkilemiyor. 15 lirada olsa, 50 lirada olsa alırım. Simidi çok seviyorum. Param var, yiyorum. Her sabah simit tüketiyorum. 50 lirada olsa yerim. Bence fiyat tarifesi sabitlenmemeli. Çünkü her esnafın kirası, gideri farklı. Herkes istediği fiyatı yazmalı” ifadelerini kullandı.
Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliğin dördüncü maddesinde yapılan değişiklik 30 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte o madde:
Yorumlar
Kalan Karakter: