Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Ali Demirel, sınav öncesinde öğrencilerin ve ailelerinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar hakkında Nöbetçi Gazete’ye açıklamalarda bulundu.
"STRESİN KENDİSİ DEĞİL AŞIRI OLMASI SAKINCALIDIR"
Başkan Demirel, stresin anlamına dikkat çekerek, ortaya çıkan bu gerilimin sınavla ilgili birçok unsurdan kaynaklanabileceğini belirtti. Ancak, önemli olanın stresin varlığı değil, şiddeti olduğunu vurguladı. Stresin, belirli bir seviyede bireyi motive edebileceğini, ancak aşırı olduğunda olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Demirel, “Stresin insan üzerinde bir bakıma destekleme ve uyandırıcı etkisi vardır. Stres seviyesi çok yüksek olduğu zaman bu işlevsel etki yerini bozucu bir etkiye bırakmaktadır. Aynı zamanda hiç olmadığında da boşvermişlik ve ilgisizlik yaratır. Dolayısıyla bizim için stresin kendisi değil stresin aşırısı sakıncalıdır. Sonuç olarak gençlerimizin stresi bir canavar olarak değil de sadece uzlaşabilecekleri, işbirliği yapabilecekleri bir duygu olarak görmeleri ve onunla barışmaları gerektiğini öneririm” dedi.
STRES ANINDA MUTLAKA BUNU DENEYİN
Başkan Demirel, klasik öneriler arasında dinlenme, kaliteli uyku, spor ve nefes egzersizlerinin yer aldığını, ancak öncelikle stresin kaynağını tanımanın önemli olduğunu belirterek, “ Benim önerim ise ilk olarak stresinizi ve kaynağını tanımak gerekiyor. Her çocukta stresin kaynağı aynı olmuyor. Stresimizi tanıdığımız zaman diğer klasik yapılan uygulamalarla beraber daha etkili bir şekilde stresimizi azaltabiliriz. Sınav stresi çocukların sığınma endişesinden dolayı kaynaklanıyor. Dolayısıyla sınava girecek olmanın yarattığı bir şeyle tetiklenen bir strestir. Bu stres tetiklendiği zaman geçmiş ve gelecek arasında savrulma başlar. Böylelikle stres çocukların sınav sırasında odaklanmalarının önüne geçer. Böyle bir durum yapmaları için gençlerimize mutlaka gevşeme egzersizi öğrenmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere gevşeme egzersizleri yapmalarını tavsiye eden Ali Demirel, nefes ve kas egzersizlerinin, bireyin dikkatini toplayarak stresin olumsuz etkilerini azaltmada önemli rol oynadığını vurguladı.
Ayrıca, öğrencilerin kendi güçlü yönlerini iyi tanımalarının önemine değinen Demirel, “Sınav günü veya sırasında ortaya çıkabilecek stresi azalmak için bunlara çalışabilirler. Bunun dışında kendi özelliklerin iyi tanımaları önemlidir. Mesela çok iyi çalışmalar yapmış bir öğrenci ‘ya başaramazsam’ diye sınav stresi ortaya çıkar. Fakat o öğrencinin başardığı bir çok şey vardır. Aslında zihni onu korumak adına böyle bir stres yüklemesi yapıyordur. Burada stresin dozu fazla olunca çocuğun dikkatini kaybolmasına ve kendini sınava verememesine neden olur” diye konuştu.
GÜNLÜK RUTİNİN DIŞINA ÇIKMAYIN
Demirel, sınav döneminde bazı çocukların sınavı aşırı önemseyerek günlük rutinlerinin dışına çıktığını belirtti. Örneğin, normalde belirli bir saatte uyuyan çocukların sınav gününde bu alışkanlıklarını değiştirdiğini, bu durumun ise vücut ve psikoloji üzerinde olumsuz etkiler yarattığını aktardı.
Konuşmasını sürdüren Başkan Demirel, “Rutinin bozulması demek aslında buna vücudun veya psikolojinin tepki vermesi anlamına gelir. Sınavdan bir gün önce veya sınav sabahı bazen öğrenciler konulara bakma eğiliminde olabiliyorlar. Aslında bu durum sakıncalıdır çünkü bu sefer çocuk eksik kaldığı şeyler varsa zihin onu fark ediyor ve onlara odaklanıyor. Dolayısıyla çocukta yersiz bir kaygı yaratıyor. ‘Eyvah ben buna çalışmadım acaba eksik mi kaldım’ şeklinde kaygı yaratıyor. O yüzden kendini tetikleyecek bu davranışlardan uzak durmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen çok zorlanan gençlerimiz var ise bir uzmandan destek alarak stresin başarılarının önüne geçmesini engelleyebilirler” şeklinde konuştu.
AİLELERE ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER
Başkan Ali Demirel, sınav arifesinde büyük mucizeler yaratmanın pek mümkün olmadığını vurgulayarak, ailelerin bu süreçte nasıl davranmaları gerektiğine dair pratik tavsiyeler de verdi.
Demirel, ailelerin mümkün olduğunca rutinlerini ve yaklaşımlarını bozmamaları gerektiğinin altını çizerek, “Sınav arifesinde artık mucizeler yaratmak çok mümkün değil. Bu anlamda ailelerimizin de yapacağı birkaç pratik şey var. Onlar da mümkün olduğunca rutinlerini ve yaklaşımlarını bozmasınlar. Bazen anne ve baba sınav öncesi veya sabahı genel standart davranışının dışında fazla iyimser hareket edebiliyorlar. Bu durumu çocuklar ailelerin sınav odaklı hareket ederek sevgilerini buna göre planladıklarına dair bir mesaj olarak algılıyorlar” açıklamasında bulundu.
Son olarak panik yapmanın doğal olduğunu ancak duyguların bulaşıcı olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyen Demirel, "Çocuklarımızın sınavı hayatın merkezi olarak görmemeleri, onlara daha güvenli hissettirecektir. Ailelerin çocuklarına güven vermesi ve sakin kalması, bu süreçte en önemli desteklerden biridir" diyerek konuşmasını noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: