Esra Can/ Nöbetçi Gazete
TMMOB Bursa İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Uludağ Milli Parkı'nın 2 bin hektarlık alanının Milli Park statüsünden çıkarılmasına ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuştu.
Şimşek, alan başkanlığıyla ilgili TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Ormancılar Derneği Bursa Şubesi, Tarım Orkan-Sen, Bursa Barosu ve Doğader ile birlikte yürütülen kampanyaların, milletvekilleriyle yapılan görüşmelerin ve düzenlenen panellerin Bursalılar tarafından yeterli destek görmediğini ifade etti. Şimşek, Kararın alanın turizmciler ve işletmeciler tarafından yönetilmesine yol açacağı ve koruma mekanizmalarının ortadan kalkacağı endişelerini dile getirdi.
Özellikle Uludağ'ın endemik türler ve doğal habitatları üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayan Şimşek, Uludağ'ın Bursa için önemli bir can damarı olduğunu ve sürdürülebilirlik açısından korunması gerektiğini belirterek, “Bursalılar konuyu sahiplenmedi. Konu sadece sanki akademik odaların meselesiymiş gibi kaldı. Halbuki biz bunu Bursa adına bunu yapıyorduk. Çekincemizin sonucunu da en son cumartesi günü gelen kararnamede gördük. Alan başkanlığı ilan edilen sınır Milli Park olmaktan çıkartıldı. Koruma mekanizması kalmadı” diye konuştu.
ÜNİVERSİTELER ULUDAĞ’LA İLGİLİ SÜRECE DAHİL OLMADI
Bursalıların konuyu sahiplenmemesinin yanı sıra, şehrin akademik temsilcileri olan üniversitelerin de süreçten uzak kaldığına dikkat çeken Şirin Rodoplu Şimşek, “Bu işi Bursa adına yürütecek mekanizmalar yok, üniversiteler yok. İstenirse çağrılabilir gibi bir mantık var. İstenirse ne demek? Biz alan başkanlığında aktifiz, doğrudan sürecin içindeyiz. Üniversiteler birçok konuya dahil olmadı, ittirilmedi çünkü. Bizim her şeyimiz Uludağ'a bağlı. Havamız, suyumuz, doğal habitatları itibariyle bu kentin sürdürülebilirliği tamamen Uludağ'a bağlı. Dolayısıyla buradaki tüm yaşanacak sorunlar ve ileride nelere yol açacak, bilmek lazım” ifadelerini kullandı.
“O STATÜ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ”
Uludağ’da Milli Park statüsünün kaldırılmasının diğer milli parklar için emsal teşkil etme hususunu değerlendiren Başkan Şimşek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Zaten Kapadokya'da da aynı şey yapıldı. Önce alan başkanlığı ilan edildi. Sonra Milli Park statüsü kaldırıldı. Bu zaten beklenen bir şey. Bizim şimdi korktuğumuz ne? O 2 bin metrekarenin üzerinde kaldırıldı ya Milli Park statüsü. Bu alanın genişleme hakkı yine alan başkanlığına tanımlı. Eskiden birçok kurumdan görüş alınırken şimdi o 2 bin metrekare tasarruf alan başkanlık kararıyla büyüyebilir, genişleyebilir. Her büyüyen kısım Milli Park statüsünden çıkartılabilir. Yani potansiyel tehlike şu an bu talebe bağlı ‘Burası yetmedi biz burada da bir turizm tesisi yapacağız’ veya ‘Doğa turizmi adına bir tesis yapacağız’ deyip o alanı genişletebilirler. Hiçbir koruyucu mekanizma yok. Tamamen alan başkanlığının kendi iç mekanizması karar verebilir. Alan genişletme sınırları da alan başkanlığına verildi hak olarak. Zaten bundan korktuk biz. O statü bizim için çok önemliydi. Uludağ'ımızı kollayan birtakım yasal mevzuatları vardı, o da gitti. Geçmiş olsun Bursa'ya."
Şimşek, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve diğer sivil toplum örgütlerinin hukuksal süreç başlatacağını, konuya ilişkin detayları perşembe günü basın ve kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: