Yüzme antrenörü Gamze Terim, günlük hayatta yüzme korkusunun aqua fobi, hidrofobi, talassofobi gibi isimlerle karşımıza çıktığını söyledi.
Kişiden kişiye travmanın boyutuna bağlı olarak değişen, belirli miktarlardaki su kütlelerine karşı duyulan korkuyu içerdiğinin bilgisini veren başarılı antrenör Gamze Terim, öncelikli olarak bu korkunun sebebinin net olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade etti.
Daha önce yaşanan bir olay ile bağlantısı ya da su içerisinde olumsuz bir yaşantıya şahit olmakla ilgili sebeplerin araştırılması gerektiğini öneren Gamze Terim, bu konuyla ilgili gerekiyorsa uzman bir eğitmenden destek alınması gerektiğini belirtti.
“KAYGI VE ENDİŞELERİN SEBEBİ BULUNMALI”
Suya girmekten korkan bireylere yaklaşımın çok önemli olduğuna dikkat çeken Gamze Terim, konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu.
“İlk önce kaygı ve endişelerin sebebi bulunmalı. Eğitmen de bu konuda, güven veren bir yaklaşım içerisinde olmalı. Daha sonra sabırla emekle; acele etmeden, zamana yayarak korkunun üstesinden bol pratik yapılarak gelinebilir.
Ayrıca psikoterapi yöntemlerine de başvurulabilir uzman bir eğitmen ve uzman bir psikolog iş birliği içerisinde olursa bu süreç daha hızlı ilerleyebilir ama bazı durumlarda da sadece donanımlı bir eğitmenle çalışmak kafi olacaktır.”
YÜZMEYİ ÇOK İSTİYOR, FAKAT SUYA GİRMEKTEN KORKUYORSANIZ...
Suya girmekten korkan, fakat yüzmeyi de çok isteyen kişilerde eğer istek varsa, mücadele ve azmin de olacağını söyleyen Gamze Terim, böyle olunca eğitmenin danışanıyla birlikte daha uyumlu bir şekilde çalıştığının altını çizdi.
Gamze Terim kendi kullandığı yöntemi Nöbetçi Gazete ile paylaştı.
“Su korkusu olan bireylerde sabah kalkıp yüzlerini nasıl yıkıyorlarsa, duş alırken suratları ıslandığında nasıl tepkimeler veriyorlarsa, seans sırasında suyla o şekilde tanıştırarak kendi yapabildikleri şeyleri yaptırarak, ilk etapta güven duymalarını huzurlu hissetmelerini sağlamaya çalışıyorum. Böylece seansa karşı, derse karşı ve suya karşı kafalarında kurdukları o uç noktadaki kaygıları ve zihinlerinde dersin çok zor olacağına dair olumsuz düşünceleri yıkıp, aslında yüzmenin, suya başını sokmanın, su yüzeyinde durabilmenin, su yüzeyinde ilerleyebilmemin, hatta dalıp atlamanın herkes için ulaşılabilir ve mümkün olduğunu onlara geçirmeye çalışarak, ders sırasındaki uygulama yöntemlerimle korkularını en aza indirgemiş oluyorum.
Daha sonra teknik çalışmalara geçmeden önce de su yüzeyinde kalma çalışmaları ile ilgili uzunca zaman harcıyorum ki danışan suyun kaldırma kuvvetini nefes kontrolünü aslında kendisini rahat bırakıp, su içinde kasılmadığında, nefesini doğru kullanabilmeyi öğrendiğinde, yüzmenin ne kadar da çabasız yapılabilecek, korkmanın aksine sakinleştiren; ruhumuza ve bedenimize iyi gelen bir spor branşı olduğu ile danışanımı yüzleştirmek en temel amacım oluyor.
Başarılı yüzme antrenörü Gamze Terim, göz teması kurmanın ve ses tonunun bile, ders hakimiyeti konusunda çok önemli faktörler olduğunu ifade etti.
SU İÇİNDE KRAMPLAR NEDEN OLUR?
Özellikle magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksikliklerinin kas krampları için zemin hazırladığını ifade eden Terim, bu krampların yüzerken de ortaya çıkabildiğini söyledi.
Kişilerin uzun süre egzersiz yapmadan hareketsiz yaşantılarından sonra yüzme eyleminde bulunmalarının kramplara sebep olduğuna dikkat çeken Gamze Terim, krampları önlemek için düzenli sıvı alımı, mineral desteği ve bol hareket edilmesini tavsiye etti.
"YÜZMEYE ELVERİŞLİ OLMAYAN DENİZLERE DİKKAT!"
Son günlerde artan boğulma vakalarına dikkat çeken Gamze Terim konuyla ilgili şöyle konuştu.
“Hava sıcaklıklarının birden artmasıyla insanlar güvenli güvensiz her yerde yüzüp serinlemek istiyor. Hal böyle olunca da yeterli önlemlerin alınmadığı veya yüzmeye çok fazla elverişli olmayan sularda yüzme eylemlerini gerçekleştiriyorlar. Bu da maalesef ki boğulmalara sebep oluyor.
Yüzme bilenlerin de çoğu ya akıntıya kapılıyor, ya da bilmediği sularda yüzüyor. O anki panik halinde de yüzmeyi bilip bilmemek çok fazla fark etmiyor, soluk borusuna kaçan ufak bir su kütlesi insanların paniklemesi ve ne yazık ki kurtarılamamasına sebebiyet verebiliyor.
"CAN KURTARAN BULUNMAYAN YERLERDE YÜZMEYİN!"
Yaz aylarında bilmediğiniz denizlerde,cankurtaran bulunmayan yerlerde, kontrolsüzce değişebilecek potansiyeldeki sularda, aşırı dalgalı olan kıyılarda yüzülmemesi gerektiğine özellikle dikkat çeken Terim, bir anlık hatanın, ölüme sebebiyet vereceği durumların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.
“İNSANLAR BANA HEM KARADA HEM DE SUDA GÜVENİYOR”
İnsanların kendisine hem karada, hem de suda güvendiğini belirten Terim, sözlerine şöyle devam etti.
“Gerek özel çocuklarımızla, gerekse her yaştan özel bireylerimizle hiç kimseyi ayırt etmeden kucakladım. Annesinin babasının tatile götürme imkanı olmayan yüzlerce çocuğumuza ilk yüzme kurslarını açtım yüzmeyi herkese sevdirdik öğrettik bu çok güzel bir gurur.”
Tecrübeli yüzme antrenörü Gamze Terim son olarak, kendisine güvenen tüm danışanlarına teşekkür ederek, yüzme hasreti içinde olan kişilerin daha fazla bu eğitimi ertelememeleri gerektiğini ifade ederek, yüzme eğitimini güvenli eğitimcilerden almaları gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: