Nazlı Yiğit / Nöbetçi Gazete
Türkiye'nin tek kadın mühendis derneği olan BUMKAD, bu önemli etkinlikle mühendislik sektöründe kadınların rolünü vurgulayarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Lansman mühendislik alanında faaliyet gösteren kadınların bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacağı, sektörel gelişmeleri tartışacağı ve sürdürülebilirlik odaklı projeler üzerine bilgi alışverişinde bulunacağı bir platform sundu. BUMKAD, etkinlikle mühendislikte kadınların gücünü ortaya koymayı ve gelecek nesillere ilham vermeyi hedefliyor.
Düzenlenen konferansa BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, BUMKAD Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşe Köksal ve Elif Kuş katıldı.
Bursa Akademik Odalar Birliği'nde (BAOB) gerçekleşen konferansta konuşan BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk;
'Önümüzdeki cuma günü, 23 Haziran, Dünya Kadın Mühendisler Günü'nü kutlayacağız. Bu özel gün, aynı zamanda derneğimizin kuruluşunun 4. yıl dönümü olacak. Başlangıçta sadece 7 kadın üyeyle yola çıktığımız bu yolculukta, şu anda neredeyse 100 kadın mühendis üyesine ulaşmış durumdayız. Ayrıca 8 kurumsal üyemiz ve 3 fahri üyemizle birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu süre içinde önemli projelere imza attık. Amacımız mühendislik alanında herhangi bir kişiye öncelik tanımak değil. Aynı zamanda mesleğin cinsiyetleştirilmesine karşı çıkıyor ve kadın mühendislerin bir araya gelmesini önemsiyoruz. Derneğimizin kuruluş sürecinde yaptığımız çalışmalarda, Türkiye'nin tek kadın mühendis derneği olduğumuzu fark ettik. Bu nedenle, mühendislik alanında kadınların güçlenmesi ve desteklenmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
"Türkiye'nin de tek kadın mühendis derneğiyiz"
"Dünya genelinde iki büyük kuruluş bulunmaktadır. Birisi Amerika'da, diğeri ise İngiltere'de faaliyet göstermektedir. Kuruluş aşamamızda İngiltere ve Amerika ile iletişim halinde olduk. Bu önemli kuruluşlar, 2014 yılında İngiltere'deki kadın mühendis topluluğunun Birleşmiş Milletler ile bir araya gelerek 23 Haziran'ın Dünya Kadın Mühendisler Günü olarak kutlanmasını talep etti. 2016 yılında ise Birleşmiş Milletler, bu kararı duyurarak resmi olarak kabul etti. O günden bu yana her yıl 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü olarak kutlanmaktadır. İngiltere her yıl bir tema belirleyerek etkinlikler düzenlemektedir. Türkiye olarak geçtiğimiz yıldan itibaren bu alanda öncülük yapmaktan gurur duyuyoruz. Önceden sadece bir mesajla kutlanan bu günü, geçtiğimiz günlerde yarım günlük bir konferansla kutladık. Bu yıl ise tam gün sürecek bir konferans düzenleyeceğiz. Katılımcılarımız arasında sektör ayrımı yapmadan tüm paydaşlarımız yer alıyor. İş birliği içinde olduğumuz okullar ve ortaokul ve lise öğrencileri de bu konferansta yer alacak. Amacımız, kız çocuklarının ilgi alanlarında ilerlemelerini desteklemek ve birçok projemizi bu amaçla hayata geçirmektir."
23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü
Öztürk; Program sabah sekiz kırk beş itibariyle kayıtlarla başlıyor olacak. ve dokuz buçuk'a kadar bir kayıp olacağız. ve günü on yedi on beşte tamamlıyor olacağız. Ilk panelimiz sürdürülebilir yüzyılda mühendislik yetkinlikleri olacak. Bu yılki temamız sürdürülebilir yüz yıl için mühendislikte kazan. sosyal bir sorumluluk değil. Aslında yaptığımız her şey toplumsal bir zorunluluk. mottosuyla yolumuza devam ettik. Sürdürülebilir yüzyılda mühendislik etkinliklerinin ilk panelde konuşuyor olacağız.
Oturum 1: Sürdürülebilir Yüzyılda Mühendislik Yetkinlikleri
Moderatör: Feyza NARLI Manpower Türkiye CEO
Oturum 2: Sürdürülebilir Yapılar ve Mühendislik
Moderatör: Bahar Özay - UN SNSD Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye Koordinatörü
Prof. Dr.Duygu ERTEN
Oturum 3: Sürdürülebilir Teknoloji ve Teknolojide Kadın Mühendislerin Yükselişi
Moderatör: Burçe CESUR
Oturum 4: Türkiye'nin Sürdürülebilirlik İklimi
Moderatör: Tuğba OKAY
Oturum 5: İlham Veren Kadınlar Paneli
Moderatör : Gizem Ersezen NAR
Fahri Üyelerimiz : Feyza Narlı Manpower TR CEO
Arzu Yazgan - Tofaş Kurumsal İletişim Direktörü
Bahar Özay - UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Türkiye Koordinatörü
Kurumsal Üyelerimiz : Borusan Mannesman / FKT / Erdem Kaya
Yorumlar
Kalan Karakter: