Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kızılkaya, düzenlenen etkinlikte tarih bölümü öğrencilerine alanı gezdirdi. Uzunahmet Tabyası'nı inceleyen öğrencilere savaşla ilgili bilgiler veren Kızılkaya, uzun menzilli topların icadıyla güçlü kalelerin fethedilmeye başlamasının yeni savaş stratejileri oluşturulmasına sebep olduğunu, bu sebeple Erzurum'un çevresine tabyalar inşa edildiğini belirtti. 1884-1896 yılları arasında inşa edilen tabyalardan birinin de Uzunahmet Tabyası olduğunu belirten Kızılkaya, burada tabya yapılması fikrinin 4 Kasım 1877 tarihinde Deveboynu Geçidi'nde yaşanan kanlı Deveboynu Savaşı'nda ortaya çıktığını söyledi. Burada yapılan savaşı kaybedince Aziziye Tabyaları'na çekildiğimizi, 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece de meşhur Aziziye Tabyası çatışmasının olduğunu söyledi. Bu alanda yapılan savaşta halkın askere desteğe geldiğini, özellikle çocukların askerlere erzak ve mühimmat taşıdıklarını, savaş sonunda rehin alınan yüzlerce çocuğun Ruslar tarafından bize teslim edildiğini anlattı. O tarihten sonra Deveboynu Geçidi'nde siperlerin yakın zamana kadar canlı tutulduğunu anlattı. Her sene Deveboynu Savaşı'nın olduğu bu alanda kan rengi lalelerin kendiliğinden açtığını, çok kısa bir süre siperlerde ve savaş alanında görüldüğünü söyledi.
Tabyalarda tarih dersi
Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri, Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği ile Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce hazırlanan "Siperler Lalezar Oldu" etkinlik kapsamında 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en önemli tanıklarından olan tabyaları gezdi adeta o günleri yaşadı.
Yayınlanma :
13.05.2025 09:52
Güncelleme :
13.05.2025 09:52
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: