Balıkçılar 1 Eylül’de av yasağının kalkmasının ardından ‘vira bismillah’ deyip ağlarını denize atmıştı. Son dönemde atılan her ağ palamut dolu çekiliyor, balık hallerine kasa kasa palamut iniyor. Bu yıl eşi görülmemiş bir bolluk var. Tekneleriyle ava çıkan balıkçılar, geçen yıla göre 10 kat artış olduğunu söylüyor. Haliyle piyasada bol olan ürünün fiyatı da makul düzeylere iniyor. Tezgahlarda da bunu görmek mümkün.
BÜTÇE DOSTU FİYATLAR
Tane bazında satılan palamutun küçükleri 500-600 gram geliyor ve 25-30 lira civarında, 1.2-1.5 kiloya kadar çıkan irileri ise 50-60 liradan alıcı buluyor. Bu fiyatlara sadece balıkçı tezgahlarında değil, market reyonlarında rastlamak da mümkün. Maliyetler artmasına rağmen fiyatlar neredeyse geçen yılla aynı. Kırmızı et ve tavuk eti fiyatları düşünüldüğünde palamut şu sıralar tam bir bütçe dostu gıda durumunda.
MEVSİM SEBZESİ GİBİ
Posta'dan Bilal Emin Turan'ın yazısına göre; Palamut bereketinin ekim sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor. Bol ve ucuz palamut yemek için 15-20 gün kaldı. Kış soğukları ve kötü hava şartlarının gelmesiyle balık sayısı azalacak ve balıkçılar da hava şartları nedeniyle balığa çıkamayacak. Dolayısıyla fiyatlarda 2-3 kat artacak. O nedenle bu dönemi stok için fırsata dönüştürmekte fayda var. Tıpkı mevsim sebzesinde (domates, fasulye, barbunya, biber...) olduğu gibi, 5-6 ay içinde ihtiyaç duydukça tüketmek için palamut balığını dondurmak mümkün.
DOYURUCU VE SAĞLIKLI
Palamutu buzdolabının buzluk bölümünde ve derin dondurucularda saklama işlemi çok basit. Besin değeri yüksek, büyüklüğü ile doyurucu, pişirme kolaylığı ile pratik olan palamut sofraları şenlendirirken, öğün başına daha ekonomik bir alternatif sunuyor. Üstelik sağlıklı beslenme deyince akla ilk gelen balığın haftada 1-2 kez tüketilmesi öneriliyor.
HESAPLI TAZELİK İÇİN NASIL SAKLANIR
Palamutun olduğu gibi iç organları ile birlikte dondurulması kulaktan kulağa yayılan bir öneri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak deneyimli balıkçılar özellikle büyük balıkların temizlenmesi gerektiğini, temizlenen balığın daha uzun süre dayandığını ifade ediyor. Bunun da nedeni, balığın iç organlarının daha kısa sürede bozulması. Ayrıca balığın içinde denizdeyken besin olarak tükettiği başka balık kalıntıları varsa, bunlar da bozulmanın hızlanmasına neden oluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: