Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Türkiye’nin tarımsal potansiyelinin 85 milyon insanı doyuracak bir zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Başkan Sadi Aktaş, bugün gelinen noktada, çiftçi ürettiği ürünü satamadığından dolayı tarımdan çekilmek zorunda kaldığını dile getirdi. Türkiye’de toprağını çalıştıramayan çok sayıda çiftçinin olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, tarıma küsen çiftçiyi üretime geri döndürecek politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
“ÜRETİM MALİYETİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR!”
İki yıl üst üste ekilmeyen, boşta duran tarım arazilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanacağını hatırlatan Sadi Aktaş, tarımda mutlaka planlı üretim yapılması gerektiğini söyledi.
Başkan Aktaş sözlerine şöyle devam etti:
“Bursa’da 17 ilçemizin de kendine has, farklı, özel ürün deseni var. Geçen yıl zeytin üretimi çok fazlaydı ama kalite düşüktü. Zeytin üreticisi zarar etti. Salçalık domates üreten zarar etti. Sebze yetiştirenler zarar etti. Tüm bu zararlara rağmen, tekraren bu topraklarda üretimin nasıl yapılacağının çaresi aranıyor. Çiftçimizin planlı üretimin önemini anlaması gerekiyor.”
Yüksek üretim maliyetlerinin de çiftçinin belini büktüğünü vurgulayan Aktaş, bakanlığın bu konuyu kontrol alması gerektiğini söyledi.
“KURUŞ KURUŞ DEĞİL, NEFES ALDIRACAK DESTEKLER VERİLSİN!”
Sebzecilik ve meyvecilik yapılan bölgelerin havza bazlı tarım desteklemeleri adı altında desteklenmesi gerektiğini belirten Başkan Sadi Aktaş, desteklerin göstermelik bir şekilde kuruş kuruş değil, çiftçiye gerçekten nefes aldıracak ölçüde olması gerektiğini dile getirdi.
Avrupa’nın birçok ülkesinde üreticide, “Ben ne üreteceğim, ürettiklerimden ne kadar kazanacağım” gibi kaygılarının olmadığını, çünkü Avrupalı çiftçinin henüz üretmeden, o ürünü ne kadara satacağını bildiğini vurgulayan Aktaş, üretim maliyetlerinin de Türkiye’ye göre çok daha düşük olduğunu ifade etti.
Avrupa’da çiftçilik yapan ailelerin durumlarının çok iyi olduğunu dile getiren Aktaş, Türkiye’de ise durumun tam tersi olduğunu söyledi.
Türk tarımının geçmişte olduğu gibi bugün de sahiplenilmesi gerektiğine dikkat çeken Sadi Aktaş “85 milyon vatandaşın bütün gıdalarını yurt dışından alarak besleyemezsiniz” ifadelerini kullanarak, genç neslin tarım sektörüne yönelmesini sağlayacak politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: