Hekimler ve sağlık çalışanları uygulanan sağlık politikalarından memnun görünmüyor...
Ve bu memnuniyetsizliklerini her defasında dile getiriyorlar...
Bazı hekimler yurt dışına gitmeyi tercih ederken, bazıları da “Mecburiyetten!” deyip çalışmaya devam ediyor...
Çalışma koşullarının kötü olmasından, şiddetten, itibarsızlaştırılmaktan yıllardır hep dert yanıp duruyorlar...
Hekimlerin ifadesiyle: Gelen “Vuruyor!” giden “Çakıyor!” bıkıp usanan ise son çareyi “Kaçmakta!” buluyor...
Yani...
“Hayat beni yordu, tüketti, bitirdi. Ne zorluklara karşı koyacak gücüm ne de savaşacak takatim kaldı...” sözündeki gibi hekimlerin yaşadığı...
Büyük fotoğraf böyle...
Ve hala şikayet edilen konularla ilgili istenilen, beklenilen yeni bir düzenleme, gelişme yok maalesef!
***
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş, geçtiğimiz mayıs ayından itibaren ilimizden 9 hekimin daha yurt dışında çalışmak için odadan iyi hal kağıdı istediğini söyledi.
Nereye böyle!
Çalışma koşullarını iyileştiren, şiddeti engelleyen hiç bir düzenlemenin yapılmadığını savunan başkan Dr. Kumaş, “Durum böyle olunca hekimler yurt dışına gitme seçeneğini gündemine alıyor. Sadece uzmanlar değil, öğretim üyeleri de bırakıp gidiyor. Bu işin sonu ne olacak bilemiyoruz. Kısır bir döngü!” diyor.
Hekimlerin temel maaşlarının yoksulluk sınırı altında olduğunu iddia eden başkan Dr. Kumaş, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren teşvikler konusuna da değindi.
Teşvik ödeneklerinin geçici bir iyileştirme ve seçim dönemini hedefleyen bir uygulama olduğunu öne süren başkan Dr. Kumaş şu ifadelere yer verdi:
“Bu uygulama pansuman, geçici bir çözümdü. Üstelik hem kurumdan kuruma, hem de branştan branşa değişiyor yapılan ödemeler. Hatta aynı branşta olan hekimlerimiz bile farklı ücret alıyor. Ve son aylarda teşvik ödeneği giderek azalmaya başladı. Ve daha da azalacak gibi görünüyor...”
***
Daha önce de yazmıştık...
Performansın adı “Teşvik oldu!” diye...
Anımsayacaksınız, yıllar önce performans sistemi yürürlüğe girdiğinde hekimlere verilen ödenekler yüksekti...
Daha sonra giderek azalmaya ve son döneminde “Dip!” yapınca yeni bir isimle vitrine konuldu.
Başkan Dr. Kumaş’ın iddiasına göre teşvik ödeneği de tıpkı performans gibi azalmaya başlamış...
Performans; ne kadar hasta bakarsan, ne kadar fazla tahlil, tetkik istersen, ne kadar ameliyat yaparsan biriktirdiğin puanlar “hanene!” para olarak yazılıyordu...
Teşvikte aynısı işte!
O dönem bu uygulamadan dolayı nelerin yaşandığını da hepimiz çok iyi hatırlıyoruz...
***
Öte yandan Dr. Kumaş, özellikle kamu hastanelerinden hizmet alan vatandaşların, sağlık sisteminde yaşanan yanlışlık ve aksaklıklardan hekimleri sorumlu tuttuklarını ifade ederek, “Hasta ve yakınları hekimlere ‘Öldürülmeyi, dayak yemeği hak ediyorsunuz” diyebiliyor, düşünebiliyor... Hekimlere tanınan 5 dakikada güler yüz de olmaz, muayene de olmaz... Bu uygulama hasta ve hekimi karşı karşıya bırakıyor...” dedi.
Yorum sizin...
Buyurun!
Yorumlar
Kalan Karakter: