DUYGU AKSAKAL / NÖBETÇİ GAZETE
BAOB'da, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen Su Paneli'nde bilinçli su tüketimi, tarımsal sulama ve su yönetimi konuları ele alındı.
Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Yüksek Mimar Prof. Dr. Filiz Şenkal Sezer, kamu yapılarında ve konutlarda bilinçli su tüketimine sürdürülebilir bakış, Bursa Teknik Üniversitesi'nden Peyzaj Mimarı Dr. Volkan Müftüoğlu, yağmuru kendi döngüsünde yönetebilmek, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, tarımsal sulama, Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Tekstil Mühendisi Dr. İdil Yiğit, susuz boyama yöntemleri ve Kimya Mühendisi Ali Uluşahin ise sürdürülebilirlik kıskacında su yönetimi konuları hakkında bilgiler verdi.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR SU YÖNETİMİ KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATMAK ZORUNDAYIZ"
Panelde konuşmacı olarak yer alan Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Yüksek Mimar Dr. Filiz Şenkal Sezer su kullanımında bencil olmamak gerektiğini vurgulayarak "İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler için vazgeçilmez olan su, yaşamın temel kaynağı. Su kaynaklarını gelecek nesiller için kullanılabilir halde bırakmalıyız. Bu yüzden sürdürülebilir su yönetimi konusunda önemli adımlar atmak zorundayız" dedi.
Prof. Dr. Sezer, mevcut su kullanımı ve karşılaşılan zorluklar konusunu; su kaynaklarının azalması, Türkiye'nin durumu, iklim değişikliği etkisi ve aşırı tüketim olmak üzere 4 başlıkta ele aldı.
Dünya genelinde temiz ve erişilebilir su kaynaklarının giderek azalmasının su krizini ve kıtlığını tetiklediğini belirten Sezer "Türkiye, su zengini olmayan ülkeler arasında yer almakta ve özellikle yaz aylarında su kıtlığı yaşanabilmektedir. Artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışlar, su kaynaklarını olumsuz etkilemektedir. Aşırı ve bilinçsiz tüketim su tasarrufunu zorunlu kılmaktadır. Su tasarrufu çevresel sürdürülebilirliği desteklerken, ekonomik tasarruf ve toplumsal faydalar sağlar" diye konuştu.
YÜKSEK GELİR GRUPLARI DAHA FAZLA SU TÜKETİYOR
Su tüketiminin yüzde 70'inin tarım, yüzde 20'sinin sanayi, yüzde 10'unun ise evsel olduğunu belirten Sezer gelir gruplarına göre su tüketiminin ise yüksek gelirlilerde daha fazla olduğunu ifade etti.
"SU BİLİNÇLİ KULLANILMALI"
Kamu yapılarında su yönetimi ile ilgili bilgiler veren Sezer "Su tüketiminin kontrol altına alınabilmesi ve çevresel koruma konusunda neler yapılabileceği düşünüldüğünde karşımıza günlük su tüketiminin önemli bir dilimini oluşturan kamu yapıları ve kamu yapılarında alınabilecek temel önlemler çıkmaktadır. Kamu yapılarında suyun bilinçsiz kullanımı ciddi su israfına neden olabilir. Bu konuda kullanıcıların mutlaka bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Kamu binalarında tuvaletler, mutfaklar, peyzaj alanları su tüketiminde başı çekmektedir. Su tesisatlarında oluşan arıza ve kaçaklar her yıl tonlarca suyun boşa gitmesi demektir ve genellikle eski sistemler nedeniyle ciddi su israfı yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sezer kamu yapılarında su tüketimini azaltmanın yollarını ise "Kamu yapılarında su verimliliği için çeşitli stratejiler uygulanabilir. Sensörlü musluklar, eko duş başlıkları, tasarruflu sifonlar önemli ölçüde su tasarrufu sağlar. Bu önlemler binalarda %40'a kadar su tasarrufu yapılmasını sağlar" şeklinde açıkladı.
Su tüketimini kontrol altına alabilmek için tüketimin en yoğun olduğu yerlerden biri olan konutlar ve konutlarda alınabilecek temel önlemlerin öneminden bahseden Sezer "Konutlarda su tüketiminin ana kaynaklarının yüzde 35'inin lavabolar, yüzde 30'unun tuvaletler, yüzde 20'sinin duşlar, yüzde 10'unun mutfak ve temizlik, yüzde 5'inin de bahçe sulama olduğunu söyledi.
SU TÜKETİMİNİ AZALTMANIN YOLLARI
Alışkanlıklar, cihaz seçimi ve bakım eksikliklerinin de su tüketimini etkilediğini belirten Sezer konutlarda su tüketimini azaltmanın yollarını da banyo ve tuvalette su tasarrufu, mutfakta su tasarrufu, çamaşır yıkamada su tasarrufu, bahçe ve balkonda su tasarrufu, su geri kazanımı ve su tüketimini izleme ve bilinçlendirme şeklinde sıraladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: