Nezaket Çetin / Nöbetçi Gazete
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından 8-9 Kasım tarihleri arasında ‘Düşlerin İnşası’ temasıyla düzenlenen Bursa Archi-Tecture Fest'te konferanslar, atölye çalışmaları yapıldı.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, BUÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Tülin Vural Arslan, BTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve mimarlık bölümü öğrencileri katıldı.
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek yaptığı açılış konuşmasında akademik odalar ve üniversiteler ile ortak çalışarak mimarlık alanında birbirinden güzel etkinliklere imza attıklarını söyledi.
Ayrıca Başkan Şimşek, Bursa'nın yapısı itibariyle şehir planlanmasında mimarlara ve mühendislere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, kent için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
BTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Gül Sayan Atanur da etkinlikte bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek Bursa Teknik Üniversitesi olarak TMMOB ile birlikte çalışmalara devam edeceklerini aktardı.
BUÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan ise Uludağ Üniversitesi'nin bu yıl 50. yılını kutladığını vurgulayarak 20 araştırma üniversitesi listesinde yer aldıklarını söyledi. Akademik araştırmalarda yerel yönetimlerle birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Arslan, projelere devam edeceklerini kaydetti.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç da, mimarların tarihsel olarak sanatçı olarak kabul edildiğini vurgulayarak, "Ben bir inşaat mühendisi olarak da mimarların sanatçı olduğuna inanıyorum" dedi.
Başkan Dalgıç, mimarların yaratıcılığının çoğu zaman yönetmelik ve şartnamelerle sınırlanmasına dikkat çekerek, yerel yönetimler olarak bu kısıtlamaların önüne geçmek gerektiğini ifade etti. "Sanat ve yaratıcılık hiçbir şartnameyle kısıtlanmamalıdır. Yaratıcılığın önünü açmalıyız" diyen Dalgıç, tekdüze ve birbirine benzeyen yapıların yerine özgün projelerin önemine vurgu yaptı.
Festivalde katılımcılara, hayallerini serbest bırakma ve yaratıcı projeler üretme fırsatı sunulacağını belirten Dalgıç, "Düşlerinizi özgür bırakabileceğiniz bir ortamda başarılı çalışmalar dilerim" diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız ise mimarlık mesleğinin önemine vurgu yaparak "Mimarlık, sanatı ve teknoloji aynı anda yöneten şehrimizi düzenliyor. Çıkılan bu yolda kentimizin şekillenmesimde önemli rol oynayan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Saldız'dan 'Doğayı Koruyalım' mesajı
Başkanvekili Mehmet Saldız, "Doğaya ve çevreye sahip çıkacak sizlersiniz bunun için elinizden geleni yapacağınıza eminim" diyerek konuşmasını noktaladı.
"Bursa ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak birçok projeyi hayata geçirdik" diyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da "Bir kenti ve bir projeyi kalkındırabilirsiniz ancak geliştirmek mümkün olmuyor. Fakat Bursa bu alanda tarih boyunca kendini ortaya koymuş bir şehirdir. Bursa bütün ayrıntılarıyla düşünülmüş bir şehirdir. Biz 16 projeyle işe başlamıştık şimdi 60 projeyi geçtik. Bunlardan en önemlisi Gökmen Havacılık Projemizdir. Projeleri hayata geçirirken mimari özelliklere dikkat ediyor ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: