Sema Üstüntaş / Nöbetçi Gazete
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şubesi, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin 25'inci yıl dönümünü anmak için düzenlediği basın açıklamasını Bursa Akademik Odalar Birliği'nde (BAOB) gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamaya TMMOB Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız ve oda üyeleri katılım sağladı.
“17 AĞUSTOS’U UNUTMADIK! -MI ?”
Doğa olaylarının afete dönüşmeye devam ettiğini belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, “17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. Bu büyük felaket, ülkemizin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmesine neden olmuş ve binlerce vatandaşımızı kaybetmemize, yüzbinlerce insanımızın evsiz kalmasına yol açmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, yakınlarına sabır diliyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN DEPREM KUŞAĞINDA YER ALDIĞI UNUTULMAMALI”
Depreme dayalı uyarılarda bulunan Başkan Mehmet Yıldız, “Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeği asla unutulmamalıdır. Depremler, jeolojik yapımızın bir sonucu olarak her an karşımıza çıkabilecek ve mevcut durumuz itibari ile de maalesef ülkemizde AFET’e dönüşebilecek doğa olaylarıdır. Bu nedenle, depreme karşı bilinçli, hazırlıklı ve dirençli bir toplum oluşturmak, en temel sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.
Deprem öncesi alınması gereken önlemlerden de bahseden Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
“Sadece binaların depreme dayanıklı inşası ile sınırlı kalmamalı; aynı zamanda Parsel Bazında Zemin Etütleri, İmar Planına Esas Mikro bölgeleme Etüt çalışmaları ve yerleşim alanlarının doğru seçimi gibi jeolojik veriler ışığında bilimsel yaklaşımlarla desteklenmelidir.
Ülkemiz, bulunduğu coğrafyanın jeolojik, jeomorfolojik ve tektonik yapısı gereği depremler başta olmak üzere tüm doğal afetlerin etkisi altında yaşamaya devam ediyor. Resmi rakamlara göre sadece 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin maliyeti 104 milyar dolar olarak açıklanmış olup, tamamen normale dönüş ise hala tamamlanamamıştır.
Deprem, sel, taşkın, heyelan gibi doğa kaynaklı olayların afete dönüşmemesi ve ülkemizde yaşanan acıların tekrarlanmaması için doğa ve insan kaynaklı afet risklerine karşı “etkin bir mevzuat altyapısını, güçlü kurumsal yapılanmayı, afet güvenliğini önceleyen bir ekonomiyi, tedbirleri kararlılıkla uygulayan bir siyaseti ve afet farkındalığı yüksek bir toplumu” oluşturmak ve bu yolda ilerlemek zorundayız.”
“ACİLEN AFET, ACİL DURUM VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI KURULMALI”
Risk azaltma odaklı ve bütünleşik bir afet yönetim sisteminin kurumsal yapılanmasının yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Mehmet Yıldız, “Tüm afet hizmetleri için dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, acilen 'Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı' kurulmalıdır” dedi.
“EN RİSKLİ BÖLGEDEN BAŞLANMALI”
Kentsel dönüşüm çalışmalarına da dikkat çeken Mehmet Yıldız, “Jeolojik açıdan riskli alanlar dışında yerinde dönüşümü benimsemeli, yapı stoğu jeolojik riskleri ve nüfus yoğunluğu da göz önünde bulundurularak ‘En Riskli Bölge’den’’ başlanmalı ve muhakkak alternatif yaşam alanları oluşturularak bindirmeli-geçişli olarak yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Başkan Yıldız 17 Ağustos’a dikkat çekerek sözlerini şu şekilde noktaladı:
“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak hemen hemen her ağızdan duymaya alıştığımız "17 Ağustos’u Unutmadık" söylemi yerine başta Bursa Valisi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanlarımız olmak üzere ilgili ve sorumlu tüm kurumlar ile vatandaşlarımıza şu soruyu yöneltiyoruz "Gerçekten de Unutmadık mı?"
Yorumlar
Kalan Karakter: