Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Düzenlenen genel kurula İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak,TBMMOB Makine Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel, TBMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda mühendis katılım gösterdi.
GENEL KURUL BAŞKANLIK DİVANI OLUŞTURULDU
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulun Divan Başkanlığına Prof. Dr. Senih Yazgan seçilirken, yazmanlığa ve başkan yardımcılığına Veli Koç, Nurşen Özgüven ve Ziya Yalçındağ seçildi.
MEVCUT BAŞKAN YENİDEN ADAY
Yeni dönemde de Çağdaş Tarımcılar Grubu'nun adayı olan mevcut başkan Dr. Fevzi Çakmak yeniden aday gösterildi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak, konuşmasında mühendislerin işsizlik sorununa dikkat çekerek, 30-35 bin kişinin iş aradığını belirtti.
Çakmak, Ziraat Fakültelerinin artışının nitelik sorununu beraberinde getirdiğine vurgu yaparak, özellikleri olmayan fakültelere yeni öğrenci alınmaması ve bu kurumların araştırma odaklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Özel sektörde çalışan meslektaşlarına da değinen Fevzi Çakmak asgari ücret düzeyinde istihdam edildiğini ve meslekleri dışında işlerde çalıştıklarını aktardı.
SÜREKLİ DEĞİŞEN YÖNETMELİKLER BAYİLİKLERİMİZİ ETKİLİYOR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Çakmak, tarımsal ilaç bayilerinin yaşadığı sorunları da dile getirerek, “Sürekli değiştirilen yönetmelikler nedeni ile, ilaç bayilerimiz ne yapacağını bilemez hale gelmiştir. Kullanılan programdan kaynaklı hatalar bile ilaç bayilerimizin üzerine ceza olarak yansıtılır olmuştur. Çiftçinin hem finans kaynağı, hem danışmanı olan meslektaşlarımız, adeta cezalandırılmaya çalışılmakta, işlerini yapamaz noktaya getirilmektedirler” dedi.
2024 YILI TARIM SEKTÖRÜ İÇİN KRİZ YILIDIR
Türkiye'nin tarım alanında öz yeterli olmasına rağmen kooperatifleşme, altyapı yatırımları ve desteklemelerin yetersizliği nedeniyle sektörde gerileme yaşandığını belirten Çakmak, “Rant ve faiz ekonomisi yerine, üretim ekonomisine geçilmediği, tarımsal altyapı sorunlarının çözülmediği, dışa bağimlı girdi fiyatlarının sürekli arttığı, uygun kredi olanaklarının yaratılmadığı, desteklerin yeterli ve zamanında ödenmediği bir süreçte, iklim koşullarındaki olumsuzlukların da etkisi ile, 2024 yılı tarım sektörü için kriz yılı olmaya devam edecektir. Bütün bu olumsuzlukların yanında, 2023 yılında çıkartılan planlı üretim ve sözleşmeli üretim yönetmelikleri ile, tarim alanlarinın boş kalmasının tek suçlusu çiftçi ilan edilerek, ekmezsen ceza uygularım mantığı getirilmeye çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ise, genç ziraat mühendislerinin sorunlarına vurgu yaparak atama problemlerini meclise taşımasını istediklerini iletti.Türkiye’nin 135 milyon dönüm kuru , 65 milyon dönüm de sulu tarım arazisi bulunduğunu söyleyen Türkoğlu, köylerde ziraat mühendislerinin istihdam edilmesi gerekliliğine değindi.
Tarım politikası eksikliği, toprak değerinin anlaşılmaması ve ithalatın artmasıyla köylülerin zor durumda olduğunu belirten Selçuk Türkoğlu, “ Bir tarım politikası oluşturarak, dışa bağımlılığı azaltmaları, çiftçiye alım garantisi vermeleri, köylüye destek sağlayarak topraklarımızı yeniden canlandırmamız gerekiyordu ancak yapmadılar. Tam tersine ithalata mahkum ettiler, tahıl deposu memleketi, dışarıya el avuç açar hale getirdiler. Toprağa küsmüş köylümüzü yeniden kazanmamız, gençlerimize toprağın içinde istihdam sağlamamız gerekiyordu” açıklamasında bulundu.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da , 21 yıllık AK Parti iktidarının tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, finans kontrol programının tarımı dışlamasını eleştirdi.Bu durumun çiftçileri tarımdan uzaklaştırdığını vurgulayan Sarıbal, yerel üretime dönüşün önemine vurgu yaptı.
Yorumlar
Kalan Karakter: