NUR HASAN/ NÖBETÇİ GAZETE
6 Şubat gecesi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilesinde meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem kentte ve beraberinde 10 ilde büyük yıkıma sebebiyet verdi. Aynı gün artçı olmayan bağımsız 7.7 şiddetindeki depremle sarsılan afet bölgesi büyük bir enkaz yığınına dönüştü. 43 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketinde TOKİ’nin yaptığı 133 bin 759 konuttan hiçbiri yıkılmadı.
Sadece bugün değil 2011 yılında meydana gelen 6.7 şiddetindeki Van depreminde de TOKİ’ye ait binaların zarar görmemesi vatandaşlarda merak uyandırdı.
PEKİ TOKİ BUNU NASIL SAĞLIYOR?
Öncelikle TOKİ evleri radye temel üzerine kuruluyor. Radye temel, binadan gelen yüklerin zemine yüzeysel bir biçimde yayılmasını sağlıyor. Ancak TOKİ’nin yaptığı ve bu konutları diğer binalardan ayıran en önemli özelliği bu değil.
PERDE BETON YÖNTEMİ
TOKİ konutlarında perde beton yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemde duvarlar, deprem, rüzgar gibi yanal yükleri karşılayıp zemine aktarıyor. Özellikle yüksek binalarda bu durum çok önemli çünkü bir sarsıntı anında yüksek binaların eğilme, yana yatma ihtimali daha yüksek. Bu yükler zemine aktarıldığında, binanın karşılaşmış olduğu güç tüm alana yayıldığı için sarsıntı hafifletilmiş oluyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise bu soruya; “TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı? Doğru zemin, doğru teknikle. İstişareler sonucu belirlediğimiz yeni yerleşim yerlerimizde de doğru zemini bulmak için mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarımız hızla devam ediyor” cevabını vermişti.
TOKİ EVLERİ HAK SAHİBİ VEFAT EDERSE NE OLUR?
Olası bir afet veya herhangi bir durumda vefat eden hak sahibinin mirasçıları, veraset ilamı çıkarttıktan sonra hep birlikte Bankaya başvurarak ödemelere devam edebilirler veya haklarından feragat eden mirasçılar varsa onlardan alınacak Feragatname ile diğer mirasçılar ödemelere devam edip hak sahibi olabilirler.
Yorumlar
Kalan Karakter: