Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde, Hataylı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunun ilk yılları Adana'da geçti ve eğitim hayatına TED Ankara Koleji'nde devam etti. Yüksek öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı.
Kariyerine TRT'de çevirmen olarak başladı
Üniversite döneminde sinema yönetmeni olmaya karar veren Giritlioğlu, mezun olduktan sonra TRT'de çevirmenlik yapmaya başladı. 1977'de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi ve bu evlilikten oğlu Ilgaz dünyaya geldi (1980). TRT'de Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri'nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü'ne geçti ve "Tabletten Belgesele" ile "Beyoğlu" adlı belgesel filmleri çekti.
1988'de TRT'nin Drama Bölümü'ne geçen Giritlioğlu, 1989'da ilk filmi "Kantodan Tangoya"yı çekti. İlk uzun metrajlı filmi "Suyun Öte Yanı"nı 1991'de yönetti; film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı. 1994'te Ahmet Hamdi Tanpınar’ın "Yaz Yağmuru" öyküsünü sinemaya uyarladı. 1995'te "Yarım Kalan Yürüyüş" romanından uyarladığı "80. Adım" filmi ile önemli ödüller aldı.
Özel televizyonlar için dizi projeleri üretmeye başladı
1999 yılında "Salkım Hanımın Taneleri" adlı filmi ile büyük bir çıkış yakaladı; bu film, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünü kazandı. 2002'de TRT'den emekli olduktan sonra özel televizyonlar için dizi projeleri üretmeye başladı. "Dönem dizisi" akımını başlatan isimlerden biri olarak "Kuruşun Yarası," "Çemberimde Gül Oya," "Ihlamurlar Altında," "Hatırla Sevgili," "Karayılan," "Asi," "Gönülçelen," "Kasaba," "Bu Kalp Seni Unutur mu?" ve "Her Şeye Rağmen" gibi önemli yapımlara imza attı.
Yorumlar
Kalan Karakter: