Türkiye'de doğa kaynaklı afetler, can ve mal kayıplarına yol açarak gündelik yaşamın devamlılığını önemli ölçüde etkilerken, yapısal ve doğal çevrenin, tarihi ve kültürel mirasın zarar görmesine de neden olmaya devam ediyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan gelen bilgiye göre afet sonrası hayatın normale dönmesi ile birlikte yapısal, sosyal ve ekonomik iyileştirmenin en kısa sürede ve kaynak kullanımı ile yapılmasını gerektiriyor.
Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı'nın (TASİP) ise bu sürecin etkin şekilde yönetilmesini planlamak üzere hazırlandığı açıklandı.
Afet sonrası iyileştirme çalışmaları; Hasar, zarar gören ve kayba uğrayan varlıkları iyileştirmek. Afet tehlikelerinden uzak alanlarda, afetlere daha dirençli yapılar inşa etmek. Sadece yapısal kayıpları değil bunun yanında ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel kayıpları da gidermek. Uzun vadeli bir bakış açısıyla afetten etkilenen bölgede sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaya yönelik ele alınıyor.
TASİP ile afet sonrası iyileştirme çalışmalarının planlı, sistematik, senkronize kapsayıcı ve daha hızlı yapılmasının sağlanması planlanırken, Bu alanda kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi, önceliklendirme yapılarak kaynakların etkin kullanımının sağlanması, iyileştirme faaliyetlerinin etkin bir şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi, ,iyileştirme faaliyetleri ve harcamalarına ilişkin raporlama yapılarak, sonraki afetlerde afet yönetim kabiliyetinin geliştirilmesi ve mevcut iyileştirme süreçlerinin güçlendirilmesi
amaçlanmakta.
AFAD, TASİP'in ülke şartları dikkate alındığında altı başlık doğrultusunda hazırlandığını ifade ederken bu başlıklar kapsayıcılık, esneklik, şeffaflık, etkinlik, iş birliği, bütünlük olarak açıklandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: