Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı mayıs ayı yağış raporuna göre, nisan ayından sonra mayıs yağışları rekor seviyelere ulaştı. Türkiye genelindeki 6 bölgenin (Güneydoğu Anadolu hariç) normal yağış seviyeleri ve geçen yıla kıyasla en yüksek yağış miktarlarına ulaşıldı. Mayıs ayında metrekareye ortalama 66,8 kilogram yağış düştü.
Son yıllarda düşen yağış miktarları, artan sıcaklıklar ve göller ile sulak alanlardaki su seviyelerindeki büyük düşüşlerle birlikte Türkiye'de kuraklık endişeleri doğurmuştu. Ancak nisan ve mayıs aylarında yaşanan yağış artışları, bu endişeleri hafifletti.
Meteoroloji verilerine göre, Türkiye genelinde mayıs ayı yağış miktarı, 52,7 kilogram olan 1991-2020 normalinin ve 44,4 kilogram olan geçen yılın mayıs ayı yağış miktarının üzerinde gerçekleşti. 2023 mayıs ayında metrekareye 66,8 kilogram yağış düşerek, normaline göre %27, geçen yılın mayıs ayına göre ise %51 artış kaydedildi.
Yağışlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki bölgelerde normallerinin üzerinde gerçekleşti. Özellikle Ege Bölgesi, son 63 yılın en yüksek ikinci yağışını aldı. Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Burdur, Afyon, Antalya, Çankırı, Ankara, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde normale göre %100'den fazla yağış artışı kaydedildi. Ancak Şanlıurfa, Mardin ve Hatay çevrelerinde yağış miktarı %60'tan fazla azaldı. En fazla yağış alan il Uşak olurken, en az yağış alan il ise Mardin oldu.
Mayıs ayında yağışlı gün sayısı da arttı. Türkiye genelinde 1991-2020 normaline göre ortalama 10,2 olan yağışlı gün sayısı, 2023 yılı mayıs ayında ortalama 13,8'e yükseldi. Yağışlı gün sayıları Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Ordu, Giresun, Artvin ve Ardahan çevrelerinde 20-25 gün arasında gerçekleşti. Kıyı Ege, Akdeniz Bölgesi'nin güney kesimleri, İstanbul ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise 5-10 gün arasında yağışlı günler yaşandı.
Bölge bazında incelendiğinde, Marmara'da yağış miktarı %10, Ege'de %100, Akdeniz'de %52, İç Anadolu'da %17, Karadeniz'de %26, Doğu Anadolu'da %13 artış görülürken, Güneydoğu Anadolu'da ise %40 düşüş kaydedildi.
Yaşanan bu yağış artışı, kuraklık riskiyle mücadele eden Türkiye için olumlu bir haber olarak değerlendirilmektedir. Ancak iklim değişikliği ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda uzun vadeli çözümler üzerinde çalışmanın önemi de unutulmamalıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: