Haber Merkezi / Nöbetçi Gazete
Türkiye Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. 14 milyon vatandaşın etkilendiği depremde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti.
Deprem bölgesinde uluslararası ve ulusal çok sayıda arama kurtarma ekibi faaliyet gösterdi. Birde bu ekiplerle gönüllü olarak çalışmak isteyen vatandaşlar vardı. AKUT Arama Kurtarma Derneği Bursa Şubesi Ekip Lideri Abdullah Nişancıoğlu, 6 şubat depreminden sonra ekiplerine üye olmak isteyen kişi sayısında 20 kat artış olduğunu, aynı şekilde arama kurtarma ekibi kurmak isteyen toplulukların da oluştuğunu söyledi.
“6 ŞUBAT DEPREMİ 2. MİLAT OLDU”
Nişancıoğlu, “Türkiye için 17 Ağustos depremi bir milattı. Bence 6 Şubat depremi de 2. milat oldu. Bu aşamada insanların afetlere bakışı çok fazla değişti. Çok fazla arama kurtarma ekibi kurmak isteyen gruplar oluştu. Tek başına arama kurtarma ekiplerine dahil olmak isteyen insanların sayısında da ciddi bir artış söz konusu. Biz bursa ekibi olarak her ayın ilk Pazartesi akşamı tanışma toplantıları yapardık. Kahramanmaraş depreminden önce bu toplantılara genelde 20 veya 30 kişi başvuru yapardı. Ancak depremden sonra birden bu sayı 700’e kadar çıktı” dedi.
Depremden sonra kurulan dernekler;
Depremden sonra Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik gibi illerin başta olduğu başvurular sonucunda 6 Şubat Arama Kurtarma Derneği, Kum Tanesi Arama Kurtarma Derneği, Rüzgar Arama Kurtarma Derneği, 911 Arama Kurtarma Derneği kuruldu.
Bilecik’te ise AFAD gönüllüsü olarak deprem bölgesinde faaliyet gösteren bir grup genç, Halaskar Arama Kurtarma Derneği'nin kurulması için çalışmalarına başladı. Dernek kurmak için başvuruda bulananların çoğu ise Sivil Toplum Kuruluşlarına üye oldu. Özel sektör firmalarının da kendi arama-kurtarma ekiplerini kurduğunu biliniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: