Rus hükümeti 6 ay boyunca ülkenin petrol ürünlerinin ihracatını askıya alacak kararı onayladı. 1 Mart’tan itibaren uygulanacak karar en çok Türkiye'yi etkileyecek. 2023 yılında Rusya'nın en büyük ithalatçı ülkeleri arasında yer olan Türkiye, bu ülkeden petrol ürünleri ithalatını bir yılda yüzde 200 artırarak 2 milyar doların üzerinde tasarruf sağlamıştı.
21 Şubat'ta onaylandı
İlk olarak Rus medya kuruluşu RBC tarafından bildirilen yasak, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın geniş enerji sektöründen sorumlu danışmanı Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın bir sözcüsü tarafından doğrulandı. RBC, kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayanarak, Başbakan Mikhail Mishustin'in, Novak'ın 21 Şubat’ta teklif ettiği yasağı onayladığını söyledi.
RBC'nin aktardığına göre Novak teklifinde, “Petrol ürünlerine yönelik aşırı talebi dengelemek için, iç piyasada fiyatların istikrara kavuşmasına yardımcı olacak tedbirlerin alınması gerekiyordu” diyordu.
Türkiye varil başına 3,3-20 dolar az ödeme yapıyor
LSEG verilerine ve şirketlere göre Rusya 2023 Ocak-Kasım döneminde Türkiye'ye 8,6 milyon tonu ultra düşük kükürtlü dizel (ULSD 10ppm) olmak üzere 13 milyon ton distilat tedarik ederken, bu rakam 2022'nin aynı döneminde 3,2 milyon tonu ULSD olmak üzere 4,3 milyon ton distilattı. Hesaplamalara göre, Türkiye bu yıl Akdeniz'deki benzer kalitelerin fiyatlarına kıyasla Rus dizelinin tonu için 25 ila 150 dolar (varil başına 3,3-20 dolar) daha az ödüyor. Ham petrolde ise varil başına 5-20 dolar arasında indirimli alım yapıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: