Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, büyükbaş hayvanlarda yüzde 140,5, küçükbaş hayvanlarda ise yüzde 103,9 oranında bir fiyat artışı olduğunu ifade etti.
Bu artışla birlikte, büyükbaş hayvanlarda ortalama fiyat kilogram başına 61 lira 15 kuruştan 147 lira 7 kuruşa, küçükbaş hayvanlarda ise 63 lira 57 kuruştan 129 lira 62 kuruşa çıkmıştır.
Bayraktar, açıklamasında alım gücünün et ve canlı hayvan fiyatlarındaki artışa yetişememesi nedeniyle büyükbaş kesimlerinde yüzde 10 civarında bir azalma öngördüklerini belirtirken, küçükbaş kesimlerinde ise fazla bir değişiklik beklenmediğini ifade etti.
Türkiye genelinde yaklaşık olarak 3 milyon 385 bin kurbanlık hayvanın kesileceğini tahmin ettiklerini aktaran Bayraktar, son yıllardaki kurban satışlarını göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Kurbanlık hayvan fiyatları illere, canlı ağırlığa, ırkına (yerli-kültür) ve büyükbaşta inek, düve, tosun; küçükbaşta koyun, koç, keçi olmasına göre farklılık göstermektedir.
Bayraktar, fiyat artışının sebeplerine de değindi. Başta yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik ve nakliye gibi masraflarda meydana gelen artışların kurbanlık fiyatlarını yükselttiğini belirtti. Özellikle et fiyatlarının yüksek olması ve besiye alınan hayvan sayısındaki azalmanın da kurbanlık fiyatlarını ciddi oranda artırdığını ifade etti.
Büyükbaş hayvan fiyatlarına göre, İstanbul'un Avrupa yakasında 170-185 lira, Anadolu yakasında 170-180 lira, Ankara'da 140-160 lira, İzmir'de 160-170 lira arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise İstanbul'un Avrupa yakasında 160-185 lira, Anadolu yakasında 170-180 lira, Ankara'da 130-150 lira, İzmir'de 140-155 lira aralığında seyretmektedir.
Hisseli satışlar da yapılan büyükbaş hayvanlarda hisse fiyatları illere göre değişmektedir. Örneğin, İstanbul'da 8 bin-20 bin lira, Ankara'da 7 bin-15 bin lira arasında değişmektedir.
Bayraktar, kurbanlık hayvan fiyatlarındaki artışın geçen yıldan bu yana yaşanan maliyet artışlarından kaynaklandığını belirtti. Elektrik, yem, işçilik, veteriner, ilaç ve nakliye gibi giderlerin artması, et fiyatlarının yükselmesi ve besiye alınan hayvan sayısındaki azalma kurbanlık hayvan fiyatlarını etkilemiştir.
Yorumlar
Kalan Karakter: