8-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) bir ay kala öğrencilere çalışma önerileri konusunda tavsiyelerde bulunan Eğitim Koçu Gül Dağabakan, notları en hızlı yükseltecek şeyin deneme çözmek olduğunu söyleyerek, öğrencilerin paniğe kapılmadan hedeflerine odaklanmaları gerektiğini belirtti.
“Son 5 yılın çıkmış sorularını çözün”
Her gün bir adet TYT, bir adet AYT denemesi yaparak yanlış ve boş soruların analizlerinin yapılması gerektiğini öneren Dağabakan, öğrencinin denemede yanlışı fazla ise yanlış çıkan sorulardaki konu başlıklarını listeleyerek konu tekrarı yapması gerektiğini söyledi.
Denemelerin dakika tutularak çözülmesini öneren Dağabakan, deneme çözmenin sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı:
“Deneme çözmek öğrencilere eksikliklerini fark ettirerek, takıldıkları soru tiplerine yoğunlaşmalarını sağlayacak. Zaman yönetimine de etki eden deneme çalışmaları, öğrencilerin farklı soru tiplerine alışmaları konusunda yardımcı olacak.”
“Sınavı yetiştirmeye kendinizi alıştırmalısınız”
Öğrencilerin sınavı yetiştirme konusunda kendilerini alıştırmaları gerektiğini söyleyen Dağabakan, dikkatsizliğe bağlı yanlış işaretlenen cevaplar için de, öğrencilerin dikkatlerinin nerede dağıldığı konusunda kendilerine geri bildirimlerde bulunmalarını tavsiye etti.
“Son bir ay kala beslenmeye de dikkat edilmeli”
Son bir ay kala yeme-içme konularına da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Dağabakan, beslenmeye dair şu önerileri yaptı:
“Sağlıklı beslenme kapsamında aşırı yağlı, asitli, sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyecek besinlerden kaçınmalısınız. Mümkünse dışarıda yemek yememelisiniz. Fazla kafein tüketimini kontrol altına almalı, sağlıklı yağlar ile pişirilmiş ev yemeklerine yoğunlaşmalısınız. Protein tüketmeye de özen göstermeli ve kesinlikle bol su içmeyi unutmamalısınız.”
“Uyku rutini oluşturmadıysanız bir an önce harekete geçin”
Öğrencilerin sınav günü uyandıklarında kendilerini dinç hissetmeleri gerektiğini hatırlatan Dağabakan, henüz uyku rutini oluşturmayan öğrencilerin bir an önce harekete geçmeleri ve kendilerine uyku rutini oluşturmalarını ifade etti. Akşamları en geç 23.00 gibi yatılması, sabahları da 07.00 gibi kalkılması gerektiğini belirten Dağabakan, kurulan bu düzenin sınav günlerinde uykusuzluk, uykusuzlukla birlikte ortaya çıkması muhtemel dikkatsizlik ve konsantrasyon bozukluğu gibi risklerin en aza indirilebileceğini belirtti.
“Sınav yerinizi ziyaret etmeyi unutmayın”
Son olarak öğrencilerin sınav olacağı yeri mutlaka öncesinde ziyaret etmeleri gerektiğini hatırlatan Eğitim Koçu Gül Dağabakan, böylece trafiğin durumuna da hazırlıklı olunabileceğinin altını çizdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: