Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
GUHEM'in organizasyonuyla gerçekleşen ASE 2023 Kongresi, uzay meraklılarını tarihi kent Bursa'da bir araya getirdi. Zirvede adını duyurmuş astronot ve kozmonotlar 29 Eylül tarihine kadar teknik oturumlarına devam edecek.
19 ülkeden 70'in üzerinde astronotun katılımıyla düzenlenen organizasyona Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olarak seçilen Alper Gezervacı ve Tuva Cihangir Atasever, uzayda 709 gün kalan Rus Hava Kuvvetleri Albayı Pilot Mühendis Anton Shkaplerov, 504 gün kalan Japon Mühendis Koichi Wakata, 313 gün kalan İtalyan Mühendis Paolo Nespoli, 203 gün kalan Hollandalı Doktor André Kuipers, 25 gün kalan Kanadalı Mühendis Julie Payette, 18 gün kalan Fransız Test Pilotu Michel Tognini, 11 gün kalan Rus Yönetmen Klim Shipenko'nun yanı sıra Artemis II Astronotu ABD'li Jet Pilotu Victor Grover gibi önemli isimler yer aldı.
Uludağ’da gerçekleştirilen organizasyona Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Uludağ Üniversitesi Rekötörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank katılım sağladı.
Açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, hayata geçirilen Business School projesine ilişkin bilgiler verdi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projelerinden biri olduğunu belirten Burkay, "Aslında bugün, iki önemli projemizin hayata geçtiği bir gün olacak.Bunlardan biri, iş dünyasının eğitim merkezi olarak nitelendirebileceğimiz bir proje hayata geçti.Dünyada benzerleri bulunuyor ancak Türkiye'de bir ilk olarak Bursa'da hayata geçirildi. Bu proje, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı demokrasi çalışmalarından biri oldu. Sadece Türkiye'deki iş dünyasına değil, aynı zamanda Körfez ülkeleri, Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Avrupa gibi yakın coğrafyalardaki uluslararası şirketlerin eğitim merkezi olacak. Şu an itibariyle Türkiye'deki ilk on üniversiteyle anlaşma sağlandı ve dünya genelinde ilk otuzdaki üniversitelerle de iş birliği yapıldı. Bu merkezde özellikle şirketlerin üst yöneticileri için, değişen konjonktür ve şartlara uygun uluslararası içerikli programlar düzenlenecek. Bu programlar sayesinde şirketlerin gelişimi ve aynı zamanda yöneticilerin bilgi birikimi artacak " ifadelerini kullandı.
‘GUHEM BURSA’YA DEĞER KATMAKTADIR”
Öte yandan ASE 2023 Kongresi'nin Bursa'da gerçekleştirilmesinin önemine değinen Burkay, "TÜBİTAK ile içeriklerimiz oluşmasında, bizim fiziki alanda hayat geçirdiğimiz yenilikler, Büyükşehir işbirliği ile yaptığımız GUHEM Bursa'ya değer katmaktadır. ASE 2023 Kongresi'ni burada 36'ıncısını yapacağız. GUHEM'in Bursa'da olması ve bu alanda faaliyet göstermesi, buraya ilgi duymalarını sağladı. Astronotların GUHEM ziyaretleri sırasında BTSO ile işbirliği yapma kararı aldılar. Burada 5 gün boyunca astronot ve kozmonotların katıldığı bir dizi program olacak. Bu kongre vasıtasıyla teknik oturumlar sayesinde deneyimlerini paylaşacaklar. Bu alanda Bursa'nın merkez olması yurtdışında önemle takip ediliyor" diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN İLK UZAY YOLCULARI DA İSİMLERİNİ ALTIN HARFLERLE YAZDIRACAKLAR “
Türkiye’nin uzay projelerinden de bahseden Burkay, ”Ülkelerde uzun yıllar uzayın keşfi bir devlet politikası olarak uygulanırken, bu kadar yoğun kullanılan ekonomisi de güçlenmededir, 2021 yılından itibaren 500 milyon seviyesine yükseldi. Güçlü sanayi atılımıyla dönüşümünü gerçekleştirmektedir. Türkiye başkalarının ürettiği teknolojiyi değil, kendi ürettiği teknoloji sunmaktadır. Kendi İHA’larımız ile gökyüzünde olmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye uzay ajansının Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle kuruldu. Türkiye’nin ilk uzay yolcuları olan Alper Gezervacı ve Tuva Cihangir Atasever adını altın harflerle yazdıracaklar.Hayal kurmadan başarıya gidilmez bu kapsamda GUHEM ve diğer hayata geçirdiğimiz projelerle adından bahsettiren Bursa söz konusu olmaktadır. BTSO olarak uzay konusunda ciddi atılımlar yaptığımızı düşünüyorum” dedi.
"KARADA DENİZDE HAVADA ARTIK TÜRKİYE’DE VAR"
Dünya’nın geleceğinin uzaydan geçtiğini vurgulayan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank ise Türkiye’nin vizyonunun bu yönde şekillendiğini ifade ederek “Bu kongreyi yapacağımızı anlattığımda neden burada buluşuyor diye sordular, Bursa’mız çok misafirperver bir şehirdir. Böyle güzel bir etkinlikle hem Bursa’mızı hem Uludağ’ımızı tanıtacağız. Teknik oturumlarıyla çok kapsamlı bir program bizleri bekliyor. Türkiye’nin uzay çalışmaları bu oturumlarda tartışılacak, üstelik doğrudan dinleme imkanına sahip olacağız. Milli Uzay Programı kapsamında bu program geleceğin bilim insanları için örnek olacaktır. Türkiye’nin uzaya bu kadar ilgili olduğu bir dönem olmamıştı. Özel sektörün öncülüğünde malzeme bilimindeki yatırımlar sayesinde ilerleme kaydedebiliyoruz. Ay aracı bin iken bugün 8 bine ulaşmış durumdadır. Uzay yarışında güçlü olduğunu biliyoruz Milli Uzay programı kapsamında vizyonumuzu ortaya koyduk. Karada denizde havada her alanda Türkiye var. Bayrağımızı gururla taşıyacak olan Türk uzay yolcuları
Cumhuriyetimizin 100. yılında tarihi bir adım atacaklar. Milletimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ YOLCULUĞU ELE ALINDI
29 Eylül'e kadar devam edecek teknik oturumların ilki olan "Türkiye'nin Uzay Kabiliyetleri ve Potansiyeli" konulu seminer TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türksat CEO'su Hüseyin Ertok ve Plan-S CEO'su Tugay Güzel'in deneyimlerini aktarmasıyla başladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: