Kış aylarında nasıl beslenebileceğimiz konusunda önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Rana Baya Eken, “Beslenme düzeninde yapılacak ufak değişikliklerle hem kış mevsimini hastalıksız atlatmak hem de ağırlık artışı yaşamamak mümkün. Dünya Sağlık Örgütü bu dönemde antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerinin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, Omega-3 ve Omega-9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir” dedi.
“Beslenme düzenine önem verilmeli”
Vücudumuzun her mevsim için farklı adaptasyonlar geliştirdiğini söyleyen Uzm. Dyt. Eken, “Örneğin, yaz aylarında ısı dengesini sağlayabilmek için yağ dokusunu azaltırken kış aylarında ise yağ dokusunu arttırarak aslında yine ısı dengesini sağlamaya çalışır. Beslenmemiz de aynı vücudumuz gibi mevsimsel olarak bazı değişimlere uğrar. Yazın su içeriği yüksek, daha hafif besinleri tercih edilirken; kış aylarında enerji içeriği yüksek, şekerli ve yağlı besinlere yönelim artmaktadır. Beslenme düzeninde yapılacak ufak değişikliklerle hem kış mevsimini hastalıksız atlatmak hem de ağırlık artışı yaşamamak mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü bu dönemde antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerinin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, Omega-3 ve Omega-9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir” diye konuştu.
“Portakal ve mandalina bağışıklık direncini artırır”
Kış aylarında bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebileceğimize değinen Uzm. Dyt. Eken, “Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için özellikle A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzeleri ve portakal, mandalina, kivi, nar, elma, greyfurt gibi meyveleri günde 3-4 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve olacak şekilde sofralarınıza eklemelisiniz. Bu hususta dikkat edilecek nokta meyvelerin meyve suyu şeklinde değil, tok tutması ve kilo kontrolü açısından taze ve mümkünse (çok iyi yıkanarak) kabuklu şekilde tüketilmesidir. Beta glukan içeriğinden dolayı bağışıklık sistemi hücrelerini pozitif yönde etkileyen yulaf ezmesine de sofralarınızda kahvaltılarda veya sağlıklı atıştırmalıklarda yer verebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Haftada 2 gün balık tüketin”
Hava sıcaklıkları ve nem miktarının azalmasıyla ciltte kurumaların meydana gelebileceğini hatırlatan Uzm. Dyt. Eken, şu bilgileri paylaştı:
“Öncelikle yeterli su tüketimi, daha sonra sağlıklı yağların tüketimi bu noktada oldukça önemlidir. Özellikle Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yağlı balıkları haftada 2 gün tüketmeye özen gösterin. Yeterli E vitamini almak da cilt kurumalarını engellemektedir. Enfeksiyonlara karşı da koruyucu olan E vitamini açısından zengin badem, kabak çekirdeği, fındık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler de soğuk günlerde ağırlık verilmesi gereken besinler arasındadır.”
“Su tüketimini ihmal etmeyin”
Kış aylarında da su içmeyi ihmal etmemiz gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dyt. Eken, “Kuru ve soğuk hava su içme isteğinizi azaltabilir ancak hissedilmese de vücuttan su kaybı devam eder. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak için günlük 8-10 bardak su tüketmeli; su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri, çorbaları, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, rezene, anason, kekik gibi bitki çaylarını kış aylarında daha sık tüketmelisiniz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: