Bölgesel kilo almanın, vücutta belirli bölgelerde yağlanmanın artması anlamına geldiğini söyleyen Diyetisyen Elif Berfe Akdeniz, bu durumun sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Özellikle karın bölgesindeki yağlanma, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve metabolik sendrom riskini artırabileceğini dile getiren Diyetisyen Akdeniz, karın çevresinde biriken yağların, organlar üzerinde olumsuz etkiler yaratarak sağlık sorunlarına zemin hazırlayabildiğini söyledi.
Akdeniz açıklamalarına şöyle devam etti:
"Karın bölgesindeki yağlanma, insülin direnci oluşturabilir ve bu da tip 2 diyabet riskini artırabilir. Ayrıca, bu yağlanma kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörü olarak kabul edilir; çünkü karın bölgesindeki yağlar kanda trigliserid ve kötü kolesterol seviyelerini artırabilir. Bölgesel kilo alma genellikle genetik, hormonal ve yaşam tarzı faktörleriyle ilişkilidir.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresi yönetmek, bu tür yağlanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresi yönetmek, bölgesel kilo kontrolü için temel adımlardır. Bu yaklaşımlar, vücut yağını dengede tutmaya yardımcı olabilir ve sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülmesini destekler."
BASENDEN NEDEN KİLO ALIRIZ?
Östrojen hormonunun , kadınlarda üreme döngüsü ve bir dizi biyolojik işlev için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Diyestisyen Elif Berfe Akdeniz, bu durumun yağ hücrelerinin gelişimini ve dağılımını da etkilediğini söyledi. Kadınlarda östrojen seviyelerindeki değişiklikler, özellikle menopoz veya hormonal dengesizlikler gibi durumlarda, vücutta yağ depolama şeklini etkileyebildiğini vurgulayan Akdeniz, basenden kilo almanın genellikle östrojen seviyelerinin artmasıyla ilişkilendirildiğini belirtti.
Özellikle kalça ve uyluk bölgelerinde yağlanmanın, yüksek östrojen seviyeleriyle bağlantılı olabileceğini aktaran Akdeniz, "Östrojen, yağ hücrelerinde lipojenez (yağ depolanması) süreçlerini uyarabilir ve bu da belirli bölgelerde yağlanmaya yol açabilir.
Bu durum genellikle genetik faktörlerle de etkileşime girer." şeklinde konuştu.
Bazı kadınların, hormon seviyeleri ve genetik yapıları nedeniyle özellikle kalça ve uyluk bölgelerinde daha fazla yağ depolayabildiklerini söyleyen Elif Berfe Akdeniz, bu durumun vücut şeklinin ve yağ dağılımının bireysel farklılıklarını açıkladığını belirtti.
Öte yandan, östrojenin etkisi sadece yağ depolama süreçleriyle sınırlı olmadığını ifade eden Akdeniz, hormonal denge sağlığı, kilo yönetimi ve genel sağlık açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
Östrojen hormonunun vücuttaki yağ dağılımı üzerinde önemli bir rolü olduğunu dile getiren Diyetisyen Akdeniz, son olarak "Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve hormonal dengenin korunması, vücut şeklinin ve kilo yönetiminin optimize edilmesinde önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: