Asgari ücrete kadar olan kazançlar vergi dışı olduğu için milyonlarca çalışanın vergi yükü azalacak. Gelir vergisi istisnası da yıl sonuna kadar 12.734 lira olarak belirlendi. Bu destekten brüt ücret üzerinden maaş alan herkes faydalanabilecek.
Asgari ücretin net tutarı olan 11.402 TL'ye işçi payı olarak 1.878 TL sigorta primi ve 134 TL işsizlik sigortası primi kesilecek. İşveren maliyeti olarak ise 2.079 TL sigorta primi ve 268 TL işsizlik sigortası primi kesintisi yapılacak. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti, 4.002 TL artarak 15.761 TL'ye yükselecek.
Sabah gazetesine göre, asgari ücretli bir çalışan için gelir vergisi istisnası Temmuz ayında 1.710 TL, Ağustos ayında 1.903 TL ve yılın kalan her bir ayı için 2.280 TL olacak. Aylık 101,82 TL olan damga vergisi istisnası ise yılsonuna kadar 610 TL'ye çıkacak. Böylece vergi dışı kalacak asgari ücret tutarı 13.344 TL'ye ulaşacak. Bu durum, asgari ücrete kadar olan kazançların vergiden muaf tutulmasıyla milyonlarca çalışanın yılın geri kalanında daha az vergi ödemesini sağlayacak. Gelir vergisi ve damga vergisi tutarları, Temmuz ayından sonra azalacak.
Yeni zamla birlikte milyonlarca çalışanın zamlı maaşları 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak. Ocak 2022'den bu yana asgari ücretle çalışanların kazançlarının vergiden istisna tutulduğu biliniyor. Ağustos ayından itibaren ise gelir vergisi istisna tutarının artmasıyla daha yüksek ücretliler de vergi avantajından yararlanacak. İstisna tutarı, aynı ayda yapılan ücret ve ücret niteliğindeki ödemelerin toplamına bir kez uygulanacak.
Asgari ücretteki artışla birlikte brüt ücretle çalışanların eline geçen net ücrette artış olacak, ancak net ücretle çalışanların eline geçen tutar değişmeyecek. Vergi avantajından işverenler faydalanırken, memurların büyük kısmı vergi dışı bırakılıyor. Asgari ücretteki artış, yıl içindeki kümülatif kazanç tutarı 70.000 TL'yi aşan memurların maaşlarında da artış sağlayacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: