Araştırma, iş yerinde yapay zekayla çalışmanın yalnızlık, uykusuzluk ve alkol tüketimiyle ilişkisini inceledi ve farklı kültürlere sahip kişilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Araştırmanın ilk ayağında, 166 Tayvanlı biyomedikal mühendis üzerinde deneyler yapıldı. Katılımcılara 3 hafta boyunca hissettikleri yalnızlık, bağlanma anksiyetesi ve aidiyet duygularıyla ilgili sorular yöneltilerek kendilerini ve iş arkadaşlarını değerlendirmeleri istendi. Ayrıca katılımcıların alkol tüketimi ve uyku düzenleriyle ilgili bilgiler aile üyelerinden de alındı. Bu deneyler sonucunda, yapay zeka ile sıkça çalışan mühendislerin diğerlerine kıyasla daha fazla yalnızlık ve uykusuzluk yaşadığı, ayrıca alkol tüketimlerinin daha yüksek olduğu tespit edildi.
Araştırmanın ikinci ayağında ise Endonezyalı 126 emlak danışmanı üzerinde benzer bir deney gerçekleştirildi. Katılımcılardan bir grubun ardışık üç gün boyunca yapay zeka kullanmaması istenirken, diğer grubun yapay zeka kullanması şart koşuldu. Mühendislerin aksine, emlak danışmanları arasında mesai sonrası alkol tüketimi konusunda önemli farklar gözlenmedi.
Araştırmanın yazarı Pok Men Tang, yapay zekanın iş yerinde olumlu katkılar sağladığını ancak çalışanlara ruhsal ve fiziksel zararlar verebileceğine dikkat çekti. Tang, işverenlerin yapay zeka kullanımına sınırlama getirmesinin ve çalışanların sosyalleşebilmeleri için olanaklar sunmasının önemini vurguladı. Ayrıca yapay zeka programcılarının sistemlere insansı ses gibi sosyal özellikler eklemelerinin de faydalı olabileceğine dikkat çekildi.
Bu araştırma, 12 Haziran tarihinde Applied Psychology dergisinde yayımlandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: