Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Göz alerjisi yaz aylarında sık rastlanan bir hastalık olmasının yanında gözde kızarıklık, kaşıntı gibi belirtilerle sinyal veriyor. Polenlerin ve tozların teması sonucu gözde oluşan bu alerjik reaksiyonlar, günlük yaşamı oldukça etkiliyor Bu konuya ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuşan Op. Dr. M. Celal Öcal önemli açıklamalarda bulundu.
GÜNEŞE KARŞI HASSASİYETİ OLANLAR DİKKAT
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşe karşı daha hassas olan insanlarda özellikle gözlerde kızarma, batma gibi semptomların daha fazla görüldüğünü vurgulayan Öcal “ Yaz aylarında gözlerde kızarıklık yaşanmasının mevsimsel göz alerjisiyle ilgisi var diyebiliriz. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülen bu septomlar güneşe karşı hassas olan insanlarda daha çok rastlıyoruz. Mevsim geçişlerinde polenlerin artmasıyla mevsimsel göz alerjisinde de bir artma yaşanıyor. Özellikle dışarı çıkıldığında yoğunlaşan bu şikayetler, evde durunca azalma gösterir” dedi.
MİKROSKOP İLE MUAYENE GEREKEBİLİR
Öcal, mevsimsel göz alerjisinin aşamalarına dikkat çekerek hafif seyreden alerjilerde antihistaminik damla ve suni gözyaşı yazarak tedavi süreci başlattığını kaydetti. Ağır vakalar da öncelikle mikroskopla muayene etmek gerektiğini belirterek “Daha ağır vakalarda hafif steroidli ya da daha ağır steroidli damlalar kullanabiliyoruz. Ama bunları başlamak için mutlaka mikroskopla bakmak gerekiyor. Mikroskopla bakıp kortizonlu ilaçlara herhangi bir engel olmadığı saptandığı takdirde bu tür ilaçlara başlanabilir” şeklinde konuştu.
KRONİK ALERJİ OLABİLİR
Mevsimsel gribin yanında yıl boyunca devam eden alerjinin de olduğunu anlatan Öcal “Sadece mevsim içinde değil de tüm yıl boyunca da alerjiyle yaşayan vatandaşlarla da karşılaşıyoruz. Onlara da 6 aylık raporlu ilaçlar vermeyi tercih ediyoruz. Duruma göre, semptomların şiddetine ve sıklığına göre ilaç düzenlemesi yapıyoruz”dedi.
KAŞIMAK ASTİGMATTI YÜKSELTEBİLİR
Alerjisi olan vatandaşların gözlerini çok kaşımamaları gerektiğini vurgulayan Öcal “Yaz aylarındaki göz alerjisini minimuma indirmek için çok kaşımamak gerekiyor. Kaşındığı takdirde gözümüzdeki astigmatın da yükselme ihtimali oluyor. Çok kaşındığında ise şiddetine, dozuna, sıklığına bağlı olarak hafiften güçlüye doğru damlalarla bu dönemleri atlatabiliriz” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: