Esra Can/ Nöbetçi Gazete
Türkiye’de yaz aylarında araç yangınları artış gösteriyor. Otomobil, kamyonet, minibüs ve diğer motorlu taşıtlarda meydana gelen yangınlar, maddi hasara ek olarak can kayıplarına da yol açabiliyor. Bu durum araç sahiplerini ve yetkilileri güvenlik önlemlerini gözden geçirmeye yönlendiriyor.
Konuya ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuşan Bursa Oto Tamircileri Odası Başkanı Mustafa Geç, mazotlu araçlara kıyasla LPG’li ve benzinli araçlarda yangın riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
Elektrik aksamlarındaki kabloların yaz aylarında genleştiğine dikkat çeken Mustafa Geç, “Kış aylarında benzin kaçağı olsa bile oksijene karışması nedeniyle yangın riski azdır. Ancak yaz aylarında benzin kaçağı sıcak havayla temas ettiğinde faciayla sonuçlanabilecek yangınlara neden olur. Bu yüzden araç sahiplerinin kontrol ve bakımları ihmal etmemesi hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Araç yangınlarının önüne geçmek için nelere dikkat etmeli?
Araç yangınlarına neden olan faktörlerin başında elektrik aksamlarında yaşanan arızalar, yakıt sızıntıları, aşırı ısınma, kötü müdahaleler geliyor.
Yangın söndürme ekipmanları, araçlarda her zaman bulunması gereken bir güvenlik unsuru olarak öne çıkıyor. Yangın söndürücülerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanılması büyük önem taşıyor.
Yangın söndürme ekipmanlarının yanı sıra, araç sahipleri sigorta poliçelerini gözden geçirmeli ve yangın durumunda doğru şekilde hareket etmeyi bilmelidir. Olay anında itfaiyeye haber vermek, diğer araç sürücülerini uyararak güvenli bir şekilde aracı terk etmek ve çevredeki insanlara yardım etmek gibi adımlar, yangının yayılmasını ve zararın artmasını engellemek adına önemlidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: