Sağlık Bakanlığı sessiz sedasız yeni bir yönetmelik hazırlayarak resmi gazetede yayınladı.
Yeni yönetmelik, eczacı odalarının muvazaa ve nöbet hazırlama yetkilerini kısıtlıyor...
Ve bu konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüklerinin yetkisi arttırılıyor...
Ortalık bir anda karıştı...
***
Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “Tepeden biz yaptık oldu şeklindeki yaklaşımlar kaosa neden oluyor...” diyerek duruma tepki gösterdi.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesindeki amacın ne olduğunu anlayamadıklarını, bu nedenle hem hukukçularla hem de oda başkanlarıyla konuyu değerlendirdiklerini anlatan Şahin, “Hiçbir uzlaşı, görüş sorulmadan böyle bir yönetmeliğin bir anda yürürlüğe girmesi şaşırtıcı. Mevcut haliyle bu uygulamanın eczacı odalarının yetkilerini tırpanlamak olduğunu düşünüyoruz...” ifadelerini kullandı.
Şimdilerde ülke genelinde tüm eczacı odaları görüş halinde...
Ne yapabilirizin sorusuna yanıt aramaya çalışıyorlar...
Odalar kendi yönetim kurullarıyla da sürekli irtibat halinde ve toplantılar düzenliyorlar...
***
“Yapılan bu değişikliğin altından ne çıkar, odaları pasifize etmek için mi bu yapılanlar bilemiyoruz” diyen başkan Şahin şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı bu yönetmeliği hazırlarken konu hakkında Türk Eczacılar Birliği’nden de görüş alınmadı, irtibata geçilmedi. Yönetmelikte İl Sağlık Müdürlüğü ile anlaşmazlık halinde Bakanlıktan müfettiş devreye girecek. Yönetmelikte nöbetçi eczane sayılarını arttırmak hedefleniyor ancak böyle bir sorun yok. Ayrıca muvazaa (eczacı diplomalarının kiralanması) ile ilgili de oda olarak ciddi mücadelelerimiz var. Amaç nedir gerçekten anlayamadık... Öte yandan eczacıların yasal karlılıkları artırıldı.”
***
Bu arada yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan birkaç madde şöyle:
“Nöbetçi eczane ihtiyacı, kurum tarafından halkın ihtiyacını temin edecek surette belirlenir. Eczacı odası veya temsilcisi, kurumca belirlenmiş miktarda nöbetçi kalacak eczaneleri belirler ve eczanelere ait nöbet listelerini hazırlayarak hizmette aksaklık yaratmayacak şekilde zamanında ilçe ve il sağlık müdürlüğünün onayına sunar. Nöbet listeleri il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.
Nöbet listelerinin, eczacı odası veya temsilcisi tarafından kurumca belirlenmiş ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanmaması durumunda bu listeler yeniden düzenlenmek üzere müdürlükçe iade edilir. Yeniden düzenlenen listelerin de belirlenen ihtiyacı karşılayacak şekilde olmaması halinde nöbet listeleri, il veya ilçe sağlık müdürlüğünce düzenlenir.
Eczacı odası veya temsilcisi tarafından eczanelere ait nöbet listelerinin hazırlanarak hizmette aksaklık yaratmayacak şekilde zamanında il ve ilçe sağlık müdürlüğünün onayına sunulamaması durumunda nöbet listeleri il veya ilçe sağlık müdürlüğünce hazırlanır.
Eczacının hastalık ve sair mazeretlerine istinaden nöbet hizmetinden muaf tutulma talebi, bölge eczacı odası tarafından değerlendirilerek il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.”
Anlayacağınız üzere uygulama İl Sağlık Müdürlüklerinin kabul ve onayı ile yürüyecek...
Yorumlar 3
Kalan Karakter: