Sema Üstüntaş / Nöbetçi Gazete
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 8-9 Haziran'da açıklanmıştı.
YKS sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gözler ise tercih dönemine çevrildi.
Peki, tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Tercih Danışmanı ve Kariyer Uzmanı Öğr. Gör. Tolga Bahadır Şimşek, adayların YKS süreciyle ilgili tüm merak ettiklerini Nöbetçi Gazete aracılığıyla anlattı.
YÖK’ün almış olduğu kararla ikinci öğretimlerin kapatıldığını ve bazı bölümlerin kontenjan sayılarında artışla ile azalışların olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Tolga Bahadır Şimşek, bu gerekçe ile birlikte tercih döneminin önemli hale geldiğinin altını çizdi.
YKS TERCİH SEÇİMİNDE EN ÖNEMLİ ETKEN NEDİR?
Ülkede kısa sürede istihdam sağlanan mesleğe ilişkin bölümler için puanlar da yükselişin beklenildiğini dile getiren Tolga Bahadır Şimşek, "YKS 2024 tercihleri yapılırken ana tema “ 21.yy kazanımları ve geleceğin meslekleri ışığında tercih danışmanlığı” süreci olmalıdır. Sıralama boyutu tercih döneminin en önemli kriteridir. Ayrıca tercih kılavuzunda bölümlere ilişkin özel şartlar da dikkate alınmalıdır. Bazı bölümler için sıralama da sınır şartının olmasına dikkat edilmedir. Tıp fakülteleri için 50.000, Diş Hekimliği Fakülteleri için 80.000, Eczacılık Fakülteleri için 100.000, Hukuk Fakülteleri için 125.000,Mimarlık fakülteleri için 250.000, Ziraat ve Orman Mühendisliği bölümleri dışında Mühendislik Fakülteleri için 300.000, (Müzik,Resim,Beden Eğitimi öğretmenliği dahil) 800.000 Öğretmenlik ve PDR bölümlerinde 300.000 sıralama şartları ortaya konulmuştur" ifadelerini kullandı.
YKS TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Şimşek, "Sınava hazırlanmak isteyen genç kardeşlerimizin bu seçimleri yaparken günümüzde hassas davranmaları gerekmektedir. Dershanelerin sistemsel alt yapısı, rehberlik bölümü ve geçmişte elde edilmiş başarıları dikkate alınmalıdır. Mutlaka öğretmen kadrolarının istikrarlı olarak çalışma süreleri sorgulanmalı ve özellikle kurumdan eğitim hizmeti almış olan veli ve öğrencilerin referansları ön planda tutulmalıdır. Kurumlar kayıt görüşmeleri esnasında öğrenci ve velilere bol bol vaatler verirken, dönem sonunda bunların ne kadarının gerçekleştirildiği en önemli soru işareti olarak karşımıza çıkmaktadır.
Üniversite tercihleri açısından günümüzde mesleki kazanımlar ve yetenek tespitlerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Herkesin doktor, mühendis, diş hekimi ve eczacı gibi meslek alanlarında olamayacağı ve olmaması gerekliliği de unutulmamalıdır. Kişi kendisini iyi tanımlamalı ve geleceğe dair olan hedeflerini gerçekçi olarak çizmelidir. Üniversite eğitimini sadece almış olmak için üniversite de bulunmak doğru bir mantık değildir. Geçen süre zarfındaki emek, enerji ve maddi süreçlerin karşılığında kişinin gelişim sağladığı bir liyakata sahip olması gerekmektedir.
Ülkemizde mesleğe ilişkin ara eleman olarak görev yapabilecek, nitelikli insan gücüne ciddi oranda ihtiyaç vardır. Bu süreç meslek liselerinden başlayarak, uygulama, pratik alanlarda meslek yüksekokullarında şekillenmiş bir biçimde sektöre entegre hale getirilmelidir" dedi.
YKS 2024 sürecini de değerlendirmeye alan Şimşek, konuşmasını şu şekilde noktaladı:
"TYT bölümü özellikle analiz ve sentez sorularının yoğunluğu ile karşımıza çıkan bir bölüm olmuştur. Türkçe kısmında paragraf sorularının sayısı arttırılmış özellikle hızlı okuma ve zaman yönetimini ölçen sorular öğrencilerimize yöneltilmiştir. Matematik bölümü her zaman ki ağırlıkta olmuştur. Tarih, Coğrafya , Fen grubu sorularının geçmiş yıllara göre zorluk derecesi belli seviyede artırılmıştır. Bu yılın en seçici testi AYT bölümü ve özellikle matematik soruları olmuştur. İşlem sayısının uzunluğu ve nitelikli çözüm gerektiren, matematik soruları son yılların en kapsamlı soruları olarak karşımıza çıkmıştır."
Yorumlar
Kalan Karakter: