Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, Türkiye’de sağlık sisteminin çöktüğünü söyledi. Türkiye’deki hekimlerin dünya sıralamasında en çok hasta bakan hekim olduğunu ifade eden Dr. Kadir Binbaş acillerde 150 ile 180 milyon hastanın muayene edildiğini dile getirerek “Bu durum dünya tarihinde görülmemiş bir rakam” dedi.
Türkiye’de hastaların randevu alabilmek için günlerce beklediğini, aldıktan sonra da muayene sürelerinin kısa olmasından dolayı yeterli sağlık hizmeti alamadıklarını dile getiren Başkan Binbaş, hekimlerden de 5 dakika arayla hasta muayenesi talep edildiğini bildirdi. Hastaların sorunu mevcut sağlık sisteminden dolayı çözülemediği için bu durumun hekimlere şiddet olarak geri döndüğüne dikkat çeken Binbaş, 5 dakika içinde bir hastanın sağlığına kavuşmasının mümkün olmayacağını söyledi.
“KAÇ TANE BEBEĞİMİZ ÖLDÜ BİLMİYORUZ!”
Sağlıkta dönüşüm programı ile sağlıkta özelleşme ve ticarileşmenin çok artığını söyleyen Dr. Binbaş, özel sağlık kuruluşlarına ciddi anlamda bir teşvik olduğunu belirtti. “Herkes istediği özel hastaneden hizmet alır” diye başlayan sürecin artık Sosyal Güvenlik Kurumu ve ekonomik olarak karşılanamaz hale geldiğini dile getiren Binbaş, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun nasıl dolandırıldığını gazetelerden okuduklarını ifade etti.
Başkan Kadir Binbaş sözlerine şöyle devam etti:
“Sağlıkta ticarileşme sonucunda Sağlık Bakanlığı ya da devlet yeteri kadar sağlık yatırımı yapmaktan uzak duruyor. Bunun en büyük örneğini yenidoğan cinayetlerinde gördük. Kamu hastanelerinde yeterli sayıda kuvöz bulunmadığı için bebekler özele sevk ediliyor. Yaşanan süreçte biraz daha fazla kazanabilmek için para hırsıyla, hekim demeye dilimizin varmadığı kişiler, hastahane yöneticileri, siyasetin içinde olan kişiler ve hatta mafyanın işin içine girdiği büyük bir çeteleşme olduğunu gördük. Bunun sonucunda 12 bebeğimizi kaybettik. Daha kaç tane bebeğimiz bu sebeple hayatını kaybetti bilemiyoruz. Sağlıkta özelleşme ölüm getirebiliyor. Sağlık ticaretin metası olmamalı. Sağlık hizmetlerinin adil,eşit, ücretsiz bir kamu hizmeti olması gerekiyor.”
“İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ BASAMAKTAKİ HEKİMLER ŞİDDET TEHDİDİ ALTINDA”
Sağlıkta başka bir sistemin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Kadir Binbaş, birinci basamağa önem verilmesini, aile hekimlerine bağlı 3 bin 500 hasta sayısının 2 bin’e indirilmesi gerektiğini kaydetti.
Aile sağlığı merkezlerindeki ekipmanların hepsinin kamu tarafından karşılanması gerektiğini dile getiren Binbaş, “Güçlendirilmiş bir aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği sistemiyle biz bu hastaların yüzde 80’inin ikinci basamağa gitmeden, birinci basamakta yani aile kimliği sistemi içerisinde sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz.” dedi.
İkinci ve üçüncü basamakta yer alan hekimlerin ciddi bir hasta yükü ve şiddet tehdidi altında çalıştıklarını söyleyen Binbaş, ifadelerine şöyle devam etti:
“Hekimler hasta yoğunluğundan dolayı mobbinge uğruyor. Sağlıkta başka bir sistemin mümkün olduğunu düşünüyoruz, bunu da olabildiğince 14 Mart ve 14 Mart sonrası halkımıza,hekim arkadaşlarımıza, kamuoyuna elimizden geldiği kadar anlatmaya paylaşmaya devam edeceğiz.”
“LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER YÜZÜNDEN ASİSTAN HEKİMLER MOBBİNGE MARUZ KALDI”
Dr. Kadir Binbaş, asistan hekimlerin yaşadıkları sorunlara da dikkat çekerek, asistanların liyakatsiz yöneticiler tarafından mobbinge maruz kaldığını söyledi.
Özellikle Yüksek İhtisas ve Şehir Hastanesi’nde asistanlara yönelik mobbinglerin çok daha fazla olduğunu duyduklarını dile getiren Binbaş, “Biz iki buçuk yıl önce eylemler yapıncaya kadar asistan hekimler 36 saat nöbet tutuyorlardı. Hastanelerde öyle bir iş yoğunluğu var ki asistanlar iş yoğunluğunu göğüslemeye çalışıyor. Burada yaşananlar uygunsuz liyakatsız yöneticilerin de etkisiyle ciddi bir mobbinge maruz kalıyorlar. Bu mobbinglerden dolayı intihar eden istifa eden asistanlar oldu” dedi.
Başkan Kadir Binbaş son olarak asistan hekimlerin iş yükünün azaltılması gerektiğini söyleyerek, eğitim kalitelerinin de artırılması gerektiğini bildirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: