Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) yapılan açıklamada, Türkiye’de her yıl binlerce işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Yaşanan onca acıya, yapılan tüm uyarılara rağmen,gerekli önlemlerin alınmadığı, yapılması gereken düzenlemelerin yapılmadığına dikkat çekilirken, işçiler için ekmek mücadelesi, yaşam mücadelesine döndüğü belirtildi.
“Toplu işçi ölümleri tarihin en yüksek sayılarına ulaştı”
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Korkut tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Kayıtlara geçen rakamlara göre; 2024 yılında en az 1897 işçinin, iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirdiği tespit edildi.
Emek sömürüsünün derinleştiği; esnek, güvencesiz istihdamın yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği 23 yıllık AKP iktidarı dönemi boyunca, toplu işçi ölümleri tarihin en yüksek sayılarına ulaşmış, 23 yılda 32 binin üzerinde emekçi işyerlerinde hayatını kaybetmiştir.
En son yangın faciası yaşadığımız Kartalkaya’da insanlarımız, patronların daha fazla kar yapmak için önlem almadığı ve kamu otoritesinin denetim yapmayarak buna göz yumduğu için çıkan yangında hayatlarını kaybetmiştir."
“Kar hırsı nedeniyle iş cinayetleri yaşanıyor”
Her gün birçok işyerinde denetimsizlik ve kar hırsı nedeniyle iş cinayetleri yaşandığına dikkat çeken Murat Korkut, “Emekçilerin hayatlarını kazanmak için gittikleri işyerlerinin, hayatlarını kaybettikleri yerler haline gelmesi ülkemizin en büyük trajedilerinden birisidir.” dedi.
Denetimsizlik ve yaptırımsızlık sürdükçe iş cinayetlerini engellemenin mümkün olmayacağını ifade eden Korkut, bu durumun Türkiye’deki işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda köklü ve yapısal sorunların olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.
“Emekçilerinin sendikal hakkı baskı altında tutuluyor”
Türkiye’de iş cinayetlerinin, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının bu denli yaygın olmasının bir diğer nedeni de emekçilerin sendikal haklarının baskı altında tutulmasından kaynaklandığını ifade eden Murat Korkut, “Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller,tüm çalışanlar için kaldırılmadıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır. “ dedi
Sendikasız uzman, sendikasız işçi, örgütsüz bir çalışma yaşamı ile emekçiler tüm olumsuzluklara açık ve savunmasız olduğunu belirten Murat Korkut, bu savunmasızlığa karşı, insani koşullarda bir çalışma yaşamı ve işyerlerinde emekçilerin ölmeyeceği, yaralanmayacağı, sakat kalmayacağı bir düzen istediklerini söyledi.
“İş kazalarının büyük çoğunluğu önlenebilir nitelikte”
İş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir nitelikte olduğunu söyleyen Murat Korkut, “Bilimsel ve teknik ölçütler doğrultusunda atılacak adımlarla, göz göre göre “geliyorum” diyen facialara son vermek mümkündür.” dedi.
Murat Korkut açıklamalarına şöyle devam etti:
“Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız, mesleğimiz için sesimizi yükseltiyoruz.”
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Korkut son olarak, “Türkiye’de , tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması, etkin denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: