“Gülme, yan etkisi olmayan bir ilaçtır”
Amma!
Bugünlerde ne gülecek, ne konuşacak halimiz kalmadı valla!
Dünyanın hali ortada!
İnsan çok, ancak insanlık yok!
Anlayacağınız “Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete”
“Bu yaşananlar, yaşadıklarımız hayırlara vesile olur inşallah!” diyelim ve başlayalım yazımıza...
***
Evet, sağlıktan tasarruf olmaz nokta.
Sağlık her şeyin başı nokta.
Velakin...
Para olmayınca...
“Kader” mi desek bunun da adına acaba?
O zaman yandı gülüm keten helva...
Piyasada ilaç yokları kur krizi nedeniyle bir türlü aşılamıyor...
Güncelleme yapılıyor ancak yeterli değil...
Ve her geçen gün eczane raflarındaki ilaçların sayısı giderek azalıyor..
Bu nedenle ithalatçı firmalar kur yüzünden ülkemize ilaç getirmiyor, vermiyor...
Yani piyasada yaklaşık yüzde 30 oranında ilaç yokluğu yaşanıyor...
Bir de bu yokluk üzerine fark ücretlerinin oranı artınca...
Hastalar çaresizliğe düşüyor...
***
Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, hekimlerin reçeteye yazdığı ilaçların tamamını hastaların alamadığını söylüyor...
Başkan Erakın nedenini de, “Çıkan fazla fiyat farkından dolayı vatandaş ödeyemiyor, ilaçlarını eksik almak zorunda kalıyor...” şeklinde açıklıyor.
Ve başkan Erakın bu iddiayı bakın nasıl örneklendiriyor:
“Şeker ölçüm striplerinde SGK 40,70 TL ödeme yapıyor. Strip fiyatı 135 TL ise 40,70 TL'sini SGK karşılıyor. Kalan 94,30 TL tutarı ise hasta ödemek durumunda kalıyor. Strip fiyatı 90, 50 TL ise 40,70 TL sını SGK karşılıyor. Kalan 49,80 TL tutarı ise hasta ödemek durumunda kalıyor. Bazen ödeyeceği fark ücreti çok daha fazla olunca... Almıyor! ‘Ben bi düşüneyim, ailemle bir görüşeyim...’ diyerek gidiyor... Veya 1-2 ay önce aynı ilaca verdiği katkı payının yükseldiğini görünce tepki gösteriyor. Halbu ki sorun eczacılardan kaynaklanmıyor... Bakanlığın ilaçta uyguladığı fiyat politikasıdır. Ancak öyle bir algı yaratılıyor ki sanki sorumlusu eczacılarmış gibi gösterilmeye çalışılıyor... Kamu kurum iskontoları vatandaşın cebine yansıtılıyor...”
Bu arada Başkan Erakın, eczacıların çok ciddi mali sorunlar yaşadığına dikkat çekerek, “İlaca yapılan her zam eczacıya olumsuz etkiliyor. Her zamdan sonra eczacı sermayesine katkı sağlamak zorunda. Ancak mali sıkıntılar yüzünden adeta kıskaca alınmış durumda. Böyle giderse ülke genelinde bir çok eczacı eczanelerin kapısına kilit vurmak zorunda kalabilir” diye konuştu.
***
Şimdi...
Bazı eczacı dostlarla yaptığımız sohbette vatandaşların hekime başvurma oranlarında bir düşüşün gözlendiği söylendi.
“Vatandaş pahalılıktan öyle bir noktaya geldi ki sağlıktan tasarruf etmeye başladı...” diyen eczacılar bakın neler anlattılar:
“Bazı hastalarla konuşuyoruz, dertlerini dinliyoruz. Tansiyon, şeker hastası bir vatandaş, “Eskisi gibi ne tansiyonum ne de şekerim düşmüyor” dedi. ‘Doktora gidin belki ilaçlarınızın değişmesi gerekir’ dediğimiz de ‘Bakarız’ diye yanıt verdi. Yanındaki yakını “Olmaz! Şimdi bi de ona masraf mı çıkartalım!” diye seslendi. Bırakın özeli falan vatandaş devlet hastanelerine bile gidemez oldu. İlçe hastanelerinde bazı branşlarda hekim yok. Uzman hekime muayene olmak için merkeze gelmek zorundalar. Gelmiyorlar!! Çünkü yol parasını, kalacağı süre içinde yiyeceği yemeğin parasını düşünür oldular...”
Var mı ekleyeceğiniz bir şey?
Buyurun o zaman...
Yorumlar 1
Kalan Karakter: