Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Dr. Ali Erol, tetanosun insanlara kontamine objelerle (tırnak, iğne, çivi) oluşmuş kesiklerden veya toz, toprak, dışkı ile kirlenmiş yaralardan bulaşabileceğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2002 yılında açıkladığı raporu hatırlatan Dr. Erol, yeni doğanlarda göbek kordonu yoluyla da bulaşma riski bulunduğunu ve vakaların çoğunun hijyenik doğum yapmayan kadınlarda olduğunu söyledi.
"SOLUNUM CİHAZINA BAĞLANMAYA SEBİBİYET VERİR"
Tetanosun zatürreye yol açabileceğini vurgulayan Dr. Ali Erol, "Tetanos hasarlı insan dokusuna erişerek tetanos toksinini üretir.Motor nöron (kasların hareket ettirilmesini sağlayan sinir hücresi) içinde ilerleyerek omuriliğe ve beyin sapına ulaşır. Kas kasılmasını engelleyen molekülleri engelleyerek, daimi bir kas kasılması durumu oluşturur. Kaslar gevşeyemediği için ağrıya ve ağız bölgesini açamamaya neden olur. Solunum kasları yorularak, zatürreye ve solunum cihazına bağlanmaya sebebiyet verir" dedi.
TAM AŞILI OLMAYA DİKKAT
En etkili korunma yöntemi tam aşılanma olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Erol,"Tetanosun uzun yıllardır güvenle uygulanan çok etkili bir aşısı mevcuttur. Tetanosdan korunmanın en etkili yolu tam aşılı olmaktır. Ülkemizde bebeklere tetanos aşısı 2., 4. ve 6. ayda beşli karma aşısı içerisinde rutin olarak yapılmaktadır. 18. ayın sonunda da pekiştirme aşısı vurulur, 4-6 yaşlar arasında tekrar pekiştirme dozu yapılması tavsiye edilir. Bu aşılardan sonra 11-12 yaşlar arasında ve 10 senede bir tetanos aşısı yapılır.Daha önceki aşılanma durumu bilinmeyen erişkinlerde tetanos aşılaması ise Td (erişkin tip difteri-tetanos) aşısı şeklindedir. Birinci doz ile ikinci doz arasında en az dört hafta, ikinci doz ile üçüncü doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 10 yılda bir uygulanan hatırlatma dozlarıyla devam edilir" diye konuştu.
AŞI YAN ETKİ YAPABİLİR
Aşının yan etkilerinden de bahseden Dr. Erol, "Hafif ateş ,eklem ve kas ağrıları,bulantı,yorgunluk, enjeksiyon yerinde hassasiyet (kızarıklık, şişlik ya da kaşıntı) yapabilir" diye konuştu.
GEBELİKTE KİMLER TETANOS AŞISI OLMALI ?
aşı 5. veya 6. aylarda, ikinci doz ise bir ay sonra uygulanır.
Ülkemizde bebeklere rutin olarak yapılan tetanos aşısı, erişkinlerde de belirli aralıklarla uygulanmalıdır. Gebelikte, kişi daha önce aşılanmamışsa veya son aşısının üzerinden 10 yıl geçmişse, tetanos aşısı olmaları gerekmektedir. İlk dozTetanos hastalığını tedavi edecek bir ilaç olmadığının altını çizen Dr. Ali Erol, yöntemleri şu ş ekilde sıraladı:
Yara temizlenmesi: Yara pansumanı yapılır. Ayrıca ölü dokular Clostridium tetani bakterisinin üremesine neden olduğu için yara ölü dokulardan arındırılır.
Antitoksin: Tetanos immünglobülini denen bir antitoksin, henüz sinir dokusuna bağlanmamış serbest dolaşan tetanos toksinlerine bağlanarak, bunların sinir hücrelerine bağlanmasını ve hastalığın ilerlemesini durdurabilir.
Aşı: Aşı sadece tetanosdan korunmak için değil, tetanos teşhisi alan hastalara da uygulanır.
Sakinleştiriciler: Kas spazmlarını önlemek için çok kuvvetli kas gevşetici ve sakinleştiriciler reçete edilir.
Hastalık olduktan sonra kesin tedavisi olmadığı için, esas çözüm hastalıktan korunmak yani aşı yaptırmaktır.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR KÖŞESİ
Yanlış bilinenler arasında tetanos aşısının gebelikte riskli olduğu ve canlı aşı olduğu yönündeki bilgiler bulunmaktadır. Dr. Erol, bu bilgilerin doğru olmadığını, aksine gebelikte aşı yapılmasının önerildiğini ve tetanos aşısının toksoid aşı olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
"-Kan tahlili yaptırarak, tetanos bulaşıp bulaşmadığını öğrenebilirim – Hastaya klinik olarak ve hastanın öyküsü ile tanı konulur.
-Tetanos aşısı sonrası alkol içilmemeli ya da duş alınmamalıdır
– Aşı alımı ile alkol ve duş alma arasında bir bağlantı yoktur."
Yorumlar
Kalan Karakter: