Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa’nın doğasını ve havasını koruma hedefiyle çalışmalar yürüten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, çevre sorunlarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen toplantıda sanayileşme, hava kirliliği ve su kaynaklarının korunması gibi konular ele alındı.
“BURSALININ SORUNLARINI BURSALI ÇÖZER”
ÇMO Bursa Şubesi’nin Balıkesir’i de kapsadığını ve 900 üyesiyle güçlü bir meslek grubuna sahip olduğunu belirten Başkan Mehmet Şen, “Bizler çevre sorunlarını tespit ediyoruz. Mümkün olduğunda çözüm yollarını bulmaya çalışarak sonuç odaklı davranıyoruz. Bu çözümlerin sürdürülebilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bazen de takdir edersiniz ki günah keçisi oluyoruz. Bursa Şubesi Balıkesir ilini de kapsamaktadır. 900 üyemiz bulunuyor, 20 adet ÇED yeterlilik belgesiyle, 10 tane bakanlıktan onaylı laboratuvarı, 10 atık firmasıyla büyük bir meslek grubuyuz. Tüm paydaşlar bir araya gelerek Bursa’nın sorunlarını çözmeliyiz. Bursa’nın sorunlarını Bursalı çözer” dedi.
Bursa’nın sanayi, trafik ve fosil yakıt kullanımı nedeniyle hava kirliliğiyle mücadele ettiğini vurgulayan Şen, 8’i Çevre Bakanlığına, 24’ü yerel yönetimlere ait olmak üzere hava kalitesini ölçen istasyonların verilerinin takip edildiğini söyledi.
BAŞKAN ŞEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Çözüm olarak doğal gaz altyapısının yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerjiye teşvik sağlanması ve toplu taşımada elektrikli araçlara geçilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Şen, çözüm maddelerini şu şekilde sıraladı:
“Ocak ayının ilk haftasında hava kalitesindeki durum, BBB'ye ait 10 adet, Mudanya, Nilüfer ve İnegöl Belediyelerine ait 14 adet olmak üzere toplam 24 adet mobil hava kalitesi ölçüm cihazından da anlık verilerle izlenmektedir. Doğal gaz altyapısının yaygınlaştırılarak fosil yakıt tüketimine son verilmesi, yenilenebilir enerji kullanımına teşvik edilmesi, ulaşım emisyonlarının azaltılması gerekiyor. Toplu taşımada ve özel araçlarda elektrikli modellere geçilmesi gerekiyor. Sanayi tesislerinde prosese uygun baca filtre sistemlerinin kurulması da lazım. Sanayicilerin baca filtresini takması gerekiyor. Bursa’nın havası doğu bölgesinde uyarı veriyor. Bursa’mızın havasını hep beraber gök mavi yapalım”
Bursa’nın nüfusunun 2050’de 5 milyona ulaşacağını hatırlatan Başkan Şen, bu artışın su ihtiyacını da katlayacağını söyledi. “Bursa su zengini mi, su fakiri mi?” sorusuna dikkat çeken ÇMO Başkanı Mehmet Şen, iklim değişikliği, kontrolsüz sulama ve bilinçsiz tüketimin su kıtlığını tetiklediğini vurguladı.
“2030 YILINDA YAŞANACAK SU KITLIĞINA DOĞRU GİDİYORUZ”
Arıtılmış suların tarım ve sanayide tekrar kullanılması, damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve su verimliliğinin sağlanması gerektiğini de söyleyen Şen, “2030 yılında yaşanacak su kıtlığına doğru gidiyoruz. Arıtılan suların sulama suyu ya da ikinci kalite proses suyu olarak tekrar kullanılması gerekiyor. Tarımda bilinçsiz sulamanın önüne geçilmesi lazım. Bilinçlendirme çalışmaları yapılarak tarım, sanayi ve evsel kullanımlarda suyun optimum düzeyde kullanılması, su verimliliğinin sürekli sağlanması gerekiyor” diye konuştu.
“NÜLÜFER BARAJINA 25 KAT ARITILMIŞ SU VERİLİYOR”
Müsilaj sorununa da değinen Başkan Şen, organize sanayi bölgeleri ve atık su arıtma tesislerinin kapasitelerinin artırılması gerektiğini söyledi. “Nilüfer Çayı’nı en az 2. sınıf su kalitesine yükseltelim” çağrısında bulunan Mehmet Şen, geri kazanım tesisleri kurulması için yerel yönetimlere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
“MARMARA DENİZİNDEKİ MÜSİLAJ SORUNUNUN NİLÜFER ÇAYI OLARAK GÖSTERİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”
ÇMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Şen, Marmara Denizi’nde oluşan müsilajın kaynağının Nilüfer Çayı olarak gösterilmesini kabul etmediklerini kaydetti. Müsilajın temel nedenlerinin İstanbul, Kocaeli, Balıkesir ve Tekirdağ’daki sanayi ve evsel atıklar olduğununun altını çizen Başkan Şen, Bursa’nın Türkiye’de ilk katı atık tesisi kuran şehirlerden biri olduğunu hatırlattı.
Müsilajın oluşumunda su sirkülasyonunun yavaşlığı, deniz suyu sıcaklığının artışı ve fosfor-azot yükünün yükselmesi gibi faktörlerin etkili olduğunu ifade eden Şen, “Arıtma tesislerinin modernize edilmesi, deniz taşımacılığında sıkı kurallar getirilmesi, halkın bilinçlendirilmesi ve ekosistem odaklı yönetim planlarının uygulanması gerekiyor” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: