Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) gerçekleştirilen basın açıklamasında, suyun dikkatli ve bilinçli kullanılması gerektiği ifade edildi.
“Su kaynakları saygısızca israf ediliyor”
Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Şen, tarafından okunan basın açıklamasında, su kaynaklarının saygısızca israf edildiği belirtildi.
İklim krizinden kaynaklı, yağışların azalmasıyla iki yıldır Bursa’nın kent merkezine kar yağmadığına, tarımsal sulamada bilimsel yöntemlerin kullanılmadığına dikkat çeken Başkan Şen, su kaynaklarının verimli kullanılması için akılcı yöntemlerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de olağanüstü su krizi durumu yaşanmasına rağmen, gerekli önlemlerin alınmadığına değinen Şen, İznik Gölü’nün kritik seviyeye düştüğünü, gölün çevresinde bulunan sanayi kuruluşlarının da buna sebebiyet verdiğini dile getirdi.
Başkan Şen, İznik Gölü’nün kaybedilmemesi için, gerekli önlemlerin hızlı bir şekilde alınması gerektiğini de belirtti.
“Suyun etkin kullanılması kurumların birincil görevi olmalı”
Doğanın insanların tüketim hızına yetişemediğine dikkat çeken Başkan Şen, “Bursa merkez mevcut durumda Doğancı Barajı, Nilüfer Barajı, Pınar Kaynakları ve yeraltı sularından içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaktadır” dedi.
Çınarcık Barajının devreye girmesiyle birlikte su potansiyelinin daha da artacağını bildiren Şen açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İklim krizi kaynaklı yağışların azalması, kuraklık ve nüfusun artması sonucu yeterli suyu bulma konusunda sıkıntı yaşanacağı aşikardır. Ayrıca, barajlardan temin edilecek su ihtiyacı, yeraltı su kuyuları ile karşılanmaya çalışılacağı için bu durumda yer altı su seviyelerinde düşmeye sebep olmuştur, olacaktır. Son dönemlerde iklim değişikliğinin ve kuraklığın çok fazla etkisi altında kaldığımız düşünülürse suyun etkin bir şekilde kullanılması önem arz etmektedir. Aynı durum Tarımsal Sulama Amaçlı Baraj ve Göletler için de geçerlidir.”
İklim değişikliğinin ve kuraklığın etkisinin yoğun bir şekilde yaşandığını belirten Şen, suyun etkin bir şekilde kullanılmasının önem arz ettiğini bildirdi. Suyun etkin kullanılması kurumların birincil görevi olması gerektiğini kaydeden Başkan Şen, tarım, sanayi ve evsel kullanımlarda suyun daha bilinçli tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
“Kontrolsüz sanayi Bursa’nın en büyük belası!”
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise, çevreyi kirleten sanayi kuruluşları için gerekli denetimlerin yapılmadığını, yönetmeliklerin ise yalnızca kağıt üzerinde kaldığını söyledi.
Kontrolsüz ve plansız sanayinin Bursa’nın en büyük belası olduğunu vurgulayan Başkan Şimşek, bu plansızlığın Bursa’nın karşısına su ve hava kirliliği olarak çıktığını bildirdi.
“İznik Gölü'ndeki çiftçiye yapılan su kısıtlaması insafsızlıktır!
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da buzulların eridiğini söylerek bunun da potansiyel tatlı su kaynaklarının hızla azalmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Bu konuda farkındalığının oluştulması gerektiğine dikkat çeken Başkan Çakmak, Bursa’da evde, sanayide ve özellikle de tarımda kullanılan suyun önemiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Tarım da mutlaka damla ve yağmurlama sistemine geçilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Çakmak, bu sayede yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanabileceğini kaydetti. Bursa’da su sorununun bağıra bağıra geldiğinin altını çizen Başkan Çakmak, İznik Gölü’nde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tarımsal sulamaya kısıtlama getirilmesi, tarımı olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Söz konusu kısıtlamanın korkunç olduğunu ve zaten üretime küsen çiftçiyi daha da ümitsizliğe sürekleyeceğini dile getiren Çakmak, İznik Gölü’ndeki su krizini çiftçilerin omzuna yüklemenin insafsızlık olacağını bildirdi.
Defalarca dile getirilmesine rağmen süreç içerisinde yetkililerin gerekli tedbirlileri almadığını hatırlatan Çakmak, bölgede yeraltı suyunu çeken sanayicilerin eylemlerinin engellenmesi gerektiğini ifade ederek, su sorununa ivedilikle çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: