Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Yıllardır İznik Gölü’nün suyunun çekildiğini gündemde tuttuklarını ve gölün etrafında sanayi olmaması gerektiği konusunda yetkililere sık sık çağrı yaptıklarını söyleyen Başkan Fevzi Çakmak, yetkililerin yapılan uyarıları dikkate almadıklarını ve ısrarla çözüm üretilmediğini ifade etti. Gölün etrafındaki sanayi tesislerine su verildiğini, yer altı suyu kaynaklarının sanayi tesislerince israf edildiğine dikkat çeken Başkan Çakmak, iklim krizi sebebiyle suyun çekilmesi gerekçe gösterilerek DSİ tarafından çiftçiye su verilmeyeceği deklare edildiğini söyledi.
Meyvecilik yapan yöre halkına su verilmediği takdirde, meyve veren ağaçların kuruma riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Başkan Çakmak, mutlak suretle bölgedeki çiftçilere su tahsisi yapılması gerektiğini bildirdi.
“ÇİFTÇİNİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞINI ELİNDEN ALMAYIN!”
İznikli çiftçinin tarıma küsmemesi için yetkililerin gerekli desteği sağlamaları gerektiğini ifade eden Fevzi Çakmak, “Çiftçinin en büyük gelir kaynağı olan suyun kesilerek, meyve ve sebzeciliğin kalbi olan İznik’te meyve ve sebzecilik yapılamaz hale geldiğinde o bölgeyi de tarımdan uzaklaştırmış, çiftçinin bir kısmını da yine kentlerin varoşlarına itmiş olacağız” dedi. Çiftçilerin mağdur edilmediği formülün en kısa zamanda ortaya konması gerektiğini de belirten Çakmak, çiftçinin en önemli kaynağı olan suyun ellerinden alınmaması gerektiğini dile getirdi.
“ERİK, BADEM, ŞEFTALİ GİBİ MEYVELERDE CİDDİ KAYIPLAR MEYDANA GELEBİLİR!”
Türkiye’nin mevsimsel geçiş döneminde olduğunu dile getiren Başkan Fevzi Çakmak, geçen hafta oldukça sıcak bir mevsim yaşanırken, bu hafta bir anda 20 derecenin üzerinde bir düşüşle soğuk hava etkisinin yaşandığını söyledi.
Bu süreç böyle devam ettiği takdirde, erik, badem, şeftali gibi meyvelerde ciddi ürün kayıplarının meydana gelebileceği konusunda uyarılarda bulunan Çakmak, çiftçilerin don uyarılarına karşı dikkatli olmalarını ve tarlalarında gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: