Dr. Seda Güneşli Özdemir, holistik tıp olarak da adlandırılan bütüncül tıbbın kelime anlamı olarak doğal dengeleri gözeten bir yaşam ve tedavi tarzı ve bunu benimseyen bir tedavi yaklaşımı olduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Özdemir, “Kişinin hastalığından çok, onu hasta eden etkenlerin kök nedenlerine inerek belli bir hastalık üzerinden değil, hastalıkla ilgili tüm olasılıkları inceleyip, hastalıktan daha çok hastanın kendisine önem verilerek bir tedavi yöntemi belirlenmesidir” diye konuştu.
“Genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörleri ayrıntılı inceleniyor”
Bütünsel tıp modelinin amaçlarına değinen Dr. Özdemir, şu bilgileri paylaştı:
“Bütüncül-Fonksiyonel Tıp modeli, hastaları ve hekimleri, hastalığın altında yatan kök nedenleri ele alan, kişiye en uygun, sağlığa, iyileşmeye kavuşmak için hasta ve hekimini birlikte çalışmaya teşvik eden, bireyselleştirilmiş, hasta merkezli ve bilim temelli bir yaklaşımdır. Bütüncül - Fonksiyonel Tıp yaklaşımı, her bireyin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Bütüncül-Fonksiyonel Tıp, bu bulguları kişiye özel tedavileri planlamak ve en iyi sonuçları almak için kullanır. Bütüncül Tıp-Fonksiyonel Tıp’ta esas olan kişinin bütünüdür ve hekim topladığı detaylı bilgilerle genetik, çevresel ve yaşam tarzına bağlı faktörlerin, kişinin sağlığı üzerindeki etkilerini ve o kişi için kompleks-kronik hastalıkları nasıl tetikleyebildiğini değerlendirir. Bu analizin sonunda kişi için uzun vadeli olarak sağlığın korunabileceği bir plan/hayat tarzı programı oluşturulur.”
“Koruyucu, önleyici ve kişiye özeldir”
Geleneksel tıp ve fonksiyonel tıp arasındaki farklardan bahseden Dr. Özdemir, “Geleneksel tıp uygulamaları hastalıkları fiziksel belirtilerle sınırlı olarak ele alırken, bütüncül -fonksiyonel tıp insan sağlığını beden, zihin ve ruhun bir bütün olarak ele alarak iyileşmesini desteklemeyi amaçlar. Bu yaklaşım, insanı yalnızca biyolojik bir varlık olarak değil, aynı zamanda duygusal, zihinsel ve ruhsal bir varlık olarak da ele alır. Bütüncül -fonksiyonel tıp, doğal iyileşme süreçlerini destekleyerek, hastaların sağlık ve refahlarını artırmak için çeşitli yöntemler ve tedaviler sunar. Geleneksel tıp, genellikle semptomlara odaklanarak hastalıkları tedavi etmeye çalışırken, bütüncül-fonksiyonel tıp, insanı bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak bir bütün olarak ele alır. Bu yaklaşım, doğal iyileşme süreçlerini destekler ve insanın kendi kendini iyileştirme gücünü güçlendirir. Bütüncül-fonksiyonel tıp, sadece semptomları değil, hastalığın kök nedenlerini ele alarak tedavi etmeyi amaçlar” dedi.
“Hastaya bir yaşam şekli sunar”
Bütüncül Tıp tedavi yöntemlerini uygulayan hekimlerin, öncesinde rutin tahlil, tetkik, laboratuvar yöntemlerinden destek aldıklarını ve hastaya bütüncül bir tedavi yaklaşımı sunduklarını söyleyen Uzm. Dr. Özdemir, “Bütüncül Tıp Uygulamaları genel olarak, hastaya bir yaşam şekli, hayat planı sunar. Onların tıbbi tedavilerinden, beslenmesinden, alacağı takviyelerden, sosyal ve iş çevrelerine, özel yaşamından, psikolojik durumuna kadar ilgilenir ve bir yaşam değişikliği planı sunar. Özellikle, kalıcı hastalık olarak bilinen kronik hastalıklarda daimi iyileşme durumu, bütüncül (holistik) tıp sayesinde sağlanabilir. Kanser gibi iyileşmesi zor ve uzun zaman alan tedavilerde, hastalığa sebep olabilecek nedenler araştırılıp tedavi edilmeye çalışılır. Bütüncül tıp genel olarak hasta kişilerin, sağlığına giden yolda onlara rehberlik etme esasına dayanır. Beslenme, egzersiz ve uyku gibi fiziksel faktörlerin önemi vurgulanır. Organik ve dengeli bir beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, bedensel sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için temel adımlardır. Bununla birlikte, bütüncül tıp, bedenin kendini iyileştirme yeteneğine odaklanarak, doğal tedavi yöntemlerini de içermektedir. Yine zihinsel sağlık, bütüncül tıp yaklaşımında önemli bir yer tutmaktadır. Stres, anksiyete, depresyon gibi zihinsel rahatsızlıklar, bedensel sağlık üzerinde doğrudan etkiler yapabilir. Bütüncül tıp, zihinsel sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için meditasyon, nefes egzersizleri, yoga gibi uygulamaları önerir. Bu teknikler, stresi azaltır, zihni sakinleştirir ve duygusal dengeyi destekler” şeklinde konuştu.
“Bu hastalıklarda kullanılır”
Dr. Özdemir, tercih edildiği hastalıkları şöyle sıraladı:
• Kronik Hastalıklar: Fonksiyonel tıp, kronik hastalıkların temel nedenlerini anlamaya çalışır. Bu hastalıklar arasında tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, otoimmün hastalıklar ve fibromiyalji vb. gibi durumlar bulunabilir.
• Metabolik Sendrom: Fonksiyonel tıp, metabolik sendrom gibi durumları ele alır. Bu, obezite, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, insülin direnci ve diğer metabolik sorunların bir kombinasyonunu içeren bir sendromdur.
• Sindirim Sistemi Problemleri: Fonksiyonel tıp, sindirim sistemi sorunlarına, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS), inflamatuar barsak hastalığı (IBD), ve sindirim problemleriyle ilişkili diğer durumları anlamak ve ele almak için kullanılabilir.
• Hormonal Dengesizlikler: Hormonal dengesizliklere odaklanan fonksiyonel tıp, tiroid problemleri, adrenal disfonksiyon, östrojen ve testosteron dengesizlikleri gibi durumları inceleyebilir.
• Bağışıklık Sistemi Bozuklukları: Bütüncül-Fonksiyonel tıp, bağışıklık sistemi ile ilgili sorunları, özellikle otoimmün hastalıkları ele alabilir. Bu hastalıklar arasında lupus, romatoid artrit, tiroidit vb. gibi durumlar bulunabilir.
• Nörolojik Sorunlar: Fonksiyonel tıp, nörolojik sorunlara, migren, kronik baş ağrı, depresyon ve anksiyete gibi durumları anlamak ve yönetmek için de yaklaşabilir.
• Ayrıca birçok temel hastalığın tedavisinde ya da önlenmesinde bu tedavi yöntemlerinden ana ve yardımcı tedavi olarak faydalanabilmekteyiz.
Yorumlar
Kalan Karakter: