Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Bursa Eczacı Odası ve Bursa Diş Hekimleri Odası’nın oluşturduğu TEK Sağlık Platformu hastanelerde kuduz aşısının bulunamamasını tekrar gündeme taşıdı.
‘NEDEN AŞI YOK?’
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısında konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, “Neden kuduz aşısı yok? Bu ölümcül bir hastalık eğer aşı yapılmazsa insanlar ölür. Acilen yetkililerin ciddi önlemler alarak kriz yönetimini sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
HALK SAĞLIĞI SORUNU
Tek Sağlık Platformu’nun amacının sağlıklı hayvan ve sağlıklı insan için farkındalık yaratacak çalışmalara imza atmak olduğunu vurgulayan Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, “Kuduz, dünyada her yıl yaklaşık 59 bin kişinin ölümüne neden olan ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Ancak korunmada etkili bir aşısı mevcut olan kuduz hastalığını korunma ve bütüncül sağlık yaklaşımı ile elimine etmiş ülkeler mevcuttur. Yılda 200 bin ila 250 bin arasında kuduz aşısı uygulanmasına karşın kuduz halen ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımızda durmaktadır” dedi.
‘SADECE AŞIYLA ÖNLENEBİLİR’
Kuduz hastalığının önlenebildiğini anlatan Tufan Kumaş, “Ancak, aşılanmamış hayvan ve insanlarda hastalığın tedavisi yoktur. Bu nedenle hem hayvanlar için hem insanlar için kuduz aşısı mutlaka ulaşılabilir olmalıdır. Oysa son günlerde, bir kedi tarafından ısırılan veteriner hekimin aşılanamaması ile iyice görünür olan bu sorun hakkında bizler de aşıların son durumu ile kamuoyunu değerli basın mensuplarımız aracılığı ile bilgilendirmek istedik” diye konuştu.
‘KRİZ YÖNETİLEMEMİŞ’
Şu anda içinde bulunan durumun endişe verici olduğunu ifade eden Levent Tufan Kumaş, “Hemen her gün, kuduz riskli temas sonrası başvurdukları sağlık kurumlarında aşıya ulaşamayan, hastane hastane dolaşarak aşı arayan hasta ve hasta yakınlarının bildirimleriyle karşı karşıyayız. Sağlık otoritesi tarafından kriz yönetilememiş, gerekli durumlarda kısıtlı sayıdaki aşı stoğuna ulaşım organizasyonu yapılamamış ve daha da önemlisi kamuoyu yeterince bilgilendirilmemiştir. Bu durum da doğal olarak korku ve güvensizliğe yol açmıştır” ifadelerini kullandı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan basın açıklamasını şöyle sürdürdü:
‘YABANCI SERMAYEYE BAĞIMLI OLUNMAMALI’
“Bu acı tablonun sebeplerinden en önemlisi; gelir getirici işlemleri ve kârı toplum sağlığının önünde tutan sağlık politikalarıdır. Kuduz ve diğer aşıların erişimine ilişkin yaşadığımız bu zorlukları bir daha yaşamamak için yabancı sermayeye bağımlı olmadan kendi aşımızı kendimiz üretebilmeliyiz. Yaşadığımız bu kriz bize ülkemizin yıllarca aşı ihtiyacını karşılamış olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü gibi bir kuruma ihtiyacımız olduğunu göstermektedir.
YENİDEN DÜZENLEME ŞART
Sermayeyi önceleyen ve topluma yönelik bir şey içermeyen sağlık politikalarının bedeli, topluma ödetilmemelidir. Bakanlığın en acil sorumluluğu, her bir insanın sağlık hakkına yönelik ciddi tedbirleri derhal almak ve sağlık sisteminin temelini krizlere cevap verebilecek şekilde yeniden düzenlemektir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: