Nezaket Çetin / Nöbetçi Gazete
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi'nde düzenlenen çalıştaya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun,Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, Osmangazi Belediyesi Başkan Vekili Tolga Kornoşor, Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Özlem Akbaş Önsoy, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Tahir Yılmaz Eli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Abdullah Beyaz,TMMOB İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr Mehmet Nuray Aydınoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Başkanı Prof. Dr. Alper İlki, Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Miray Gür ve çok sayıda üye katıldı.
Üç oturumdan oluşan çalıştayda, 'Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl olmalı?' ve “Dönüşümün şehre etkileri neler olacak?” sorularına cevap arandı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem, Bursa’nın deprem riskini en aza indirmek ve daha güvenli bir şehir inşa etmek için yapılması gerekenleri vurguladı.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞEHİR YAŞAMINI DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİR"
"Bursa’nın kentsel alt ve üst yapısının güçlendirilmesi, 'dirençli bir kent' haline getirilmesi yalnızca bugünün değil, yarının da en önemli meselelerinin başında gelmektedir" diyen Başkan Erdem, "Kentimizde kentsel dönüşüm sürecini, sadece fiziksel olarak yapıları yenilemek olarak değil, aynı zamanda şehir yaşamını daha sürdürülebilir, daha güvenli ve daha sağlıklı hale getirmek ve elbette şehirlerimizin kaybolan ruhunu geri kazandırmak olarak görmek gerekir" ifadelerini kullandı.
"KENSEL DÖNÜŞÜM SADECE GÜVENLİ YAPILAR DEĞİLDİR"
Kentsel dönüşüm planlamalarını sadece bina inşaatlarıyla sınırlandırmadan kentsel altyapı, ulaşım, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları ve tarihi doku gibi unsurları da dikkate alarak hazırlamak gerektiğini vurgulayan Başkan Serdar Erdem, İnşaat Mühendisleri olarak bilimsel temele dayanan sağlam, güvenli, depreme dayanıklı yapılar inşa edeceklerini dile getirdi.
Sağlıklı bir kent, yalnızca güvenli yapılarla değil, aynı zamanda sağlıklı bir çevreyle de mümkün olduğunu dile getiren Serdar Erdem "Şehirlerin büyümesiyle birlikte doğal alanların yok olması, hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi çevresel sorunlar da artmaktadır. Bu noktada, Bursa’da uygulamaya konulacak kentsel dönüşüm projelerinde çevre dostu, sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirmek zorundayız" dedi.
İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem konuşmasının sonunda ise "Birlikte, ortak akıl ve güçlü bir iş birliği ile daha sağlam, sağlıklı ve sürdürülebilir bir Bursa inşa edeceğimize olan inancımızı yineleyerek, bu çalıştayın şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyor Bursa Hepimizin" diyerek kentsel dönüşümün Bursa için öneminin altını çizdi.
"SORUMLULUKLARIMIZIN FARKINDAYIZ"
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da, İnegöl bölgesinde kentsel dönüşüm projesinin hazırlandığını ve yetkili kurumlara sunulduğu söyledi. Başkan Taban, yerel yönetimlerin bu konuda büyük sorumlulukları olduğunu da hatırlatarak, "Kentsel dönüşüm konusunda sorumluluklarımızın farkındayız" diye konuştu.
"ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise kentsel dönüşümün sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin gündeminde olduğunu aktararak olumlu ve olumsuz eleştiriler aldıklarına değindi. Yıldırım'ın nüfusunun kalabalık olduğunu belirten Başkan Yılmaz, ilçe için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
"YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURMAK ASIL KENTSEL DÖNÜŞÜM OLACAKTIR"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, bugün yapılacak olan bu çalıştayın, Bursa'nın önümüzdeki süreçte nasıl bir vizyonla ilerleyeceğini göstereceğini vurguladı. Başkan Bozbey, "Kentsel dönüşüme iki şekilde bakmalıyız. Birincisi, imarlı alanlarda yapılan kentsel dönüşüm, ikincisi ise imarlı olmayan yani kaçak yapıların bulunduğu alanlardaki kentsel dönüşümdür. Bursa'nın yüzde 62'si kaçak yapıdan oluşuyor. İmarlı alanlarda yapılan dönüşüm, yeni binalar inşa etmekken kaçak yapıların bulunduğu bölgelerde ise yeni yaşam alanları oluşturmak asıl kentsel dönüşüm olacaktır" dedi.
Başkan Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığının hepimizin tartışması gereken bir konu olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken, bütüncül bir yaklaşımla sürdürülebilir bir kent oluşturmak için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Kentsel dönüşüm planlanırken, sadece mimari ve fiziksel yapılar için değil, iklim değişikliğinin de ön planda tutulacağı çalışmalar yapılacağını belirten Başkan Bozbey, buna örnek olarak, cam binaların yapımından kaçınılacağını sebebinin ise cam binaların hava sıcaklığını büyük ölçüde etkileyebilmesi olduğunu ifade etti.
"MANEVİYAT HİSSİ OLMADAN OLMAZ"
Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun ise kentsel dönüşümün sebebinin, hızlı bir şekilde gerçekleşen ekonomik göç olduğunu dile getirdi. Hızlı gerçekleşen göçlerin ardından göç alan yerlerin yaşamın olduğu yerler haline getirildiğini, okulların, iş yerlerinin ve belediyelerin inşa edildiğini söyledi.
Altun, göç alan yerlerin sadece binalardan oluşmadığını, aynı zamanda manevi değerlerin de ortaya çıktığını belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: